Преброяване на сови

Днес децата от училище “Слънчев лъч”, съвместно с Българско дружество за защита на птиците посетиха междублоково пространство в кв.”Христо Смирненски”, където наблюдаваха и направиха преброяване на совите в района. Децата научиха повече за различните видове сови, техния живот и ловни навици, както преброиха над 100 сови в малкото пространство, което изследваха отблизо. Сега със сигурност ще се заглеждат повече в клоните на дърветата и ще могат да определят дали в тях не се крият и сови.

Ето и разказа на Хриси от 5-ти клас:

На 8 декември след обяд имахме среща с батко Влади от БДЗП. Той ни заведе в един квартал на гр. Пловдив, близо до детска градина “Чучулига”. Там ни предстоеше да наблюдаваме горска ушата сова. Тя е защитен вид, включен в ЧЕРВЕНАТА КНИГА НА БЪЛГАРИЯ. Влади ни разказа, че тя е социален вид и затова се събират много птици през зимата в града, като така по-лесно намират храна и се защитават. А на пролет се разселват в близките села, за да си отгледат малките. В междублоковото пространство имаше дървета – липа, чинар и др., където птиците бяха накацали. Започнохме да броим совите една по една на всяко дърво, което видим. Преброихме около 100. В двора на детската градина, на едно дърво се бяха наредили около 30. Аз лично много се развалнувах.
Под едно дърво стояхме няколко човека и ги наблюдавахме, но така ги изплашихме и те полетяха. Трябваше да бъдем по-тихи, за да не ги безпокоим.

Ако и вие сте любознателни като нашите ученици и искате да научите повече за птиците в България, може да посетите сайта:
http://birdsinbulgaria.org

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.