Какво се случва с боклука ни?

На 29-ти януари в нашето слънчево училище ни гостуваха Вера Маркова от Революция и Кийт Кели от Anglia School, от които децата научиха много за боклуците, които изхвърляме и какво се случва с тях.
По идея на Кийт посещението им започна с малка игра – Царя на Боклука. Кийт облече своите „грозни“ перелина и корона, облепени с пластмасови опаковки от различни продукти, които децата трябваше да посочат. Някои от децата също поискаха да облекат костюма на царя, как да им откаже човек 🙂 Разпитахме ги от какво е всяка опаковка (храна, напитка, лекарство и др.). Така насочихме вниманието им към един основен проблем – опаковането на продукти в пластмасови опаковки.
Децата знаеха, че разграждането на пластмасовите опаковки може да отнеме 800 години, но не знаеха какво се случва с опаковките след изхвърлянето им в кошчето, къде отиват те? Проследихме пътя от кошчето за боклук до сметището и оттам до замърсените водни басейни с помощта на филма Замърсен свят (Trashed World)Децата се съгласиха, че нито един плаж не бива да бъде заринат от боклуци и всеки един от нас може да даде своя индивидуален принос за намаляването на отпадъците.
За да помогнем на децата да идентифицират отпадъците в своето ежедневие, Кийт и Вера ги помолиха да нарисуват карта на домовете им, като посочат в кои стаи се натрупва най-много боклук и от какво идва той (хранителни опаковки, напитки, торбички за пазаруване и др.). В рисунките на децата преобладаваше кухнята като място с най-много натрупани отпадъци, отново от опаковки на хранителни продукти, както можете да се досетите. На второ място беше банята с отпадъци от продуктите за грижа на тялото и тоалетна хартия. Вера беше приятно изненадана, че децата знаят какво е компост, как се използва и какъв тип отпадъци могат да се изхвърлят там, защото в нашата градина има вече такъв и децата активно участват в пълненето и грижата за него. Разказа и ни показа как можем да заместим някои еднократни продукти с многократни и да спестим по този начин много боклуци в океаните:

  • За училище (термос за чай/вода, кутия с храна, опаковъчно фолио от пчелен восък, вместо пластмасово, метални сламки, вилички и лъжички, както и лъжички-крекери за хапване)
  • При пазаруване (торбички от плат, кутии за закупуване на сандвичи/банички, когато са навън, метални сламки, вилички и лъжички, термос, в които могат спокойно да си вземат фреш от портокал)
  • У дома (бамбукова четка за зъби, шампоан в стъклена бутилка или сапун-шампоан, паста за зъби, която могат да приготвят сами или с помощта на мама и татко)

Децата се забавляваха най-много с лъжичките-крекери, металните сламки и опаковъчното фолио от пчелен восък като всички бяха единодушни, че не са виждали подобни неща преди. Срещата наистина ги остави вдъхновени за по-отговорно ползване на ресурсите и по-малко боклук в кошчетата.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.