Япония отблизо

Разказите на една от ученичките ни за семейното им пътуване до Япония ни вдъхнови да посветим седмицата в опознаването на тази далечна, мистична и с твърде различна от нашата култура държава. Всеки клас имаше възможността да избере какво интересно да проучи за страната и да запознае останалите в петъчното представяне на седмичните проекти. С истинска чаена церемония, съчетаваща петте вкуса започна срещата ни.  Ева от втори клас ни поднесе горчив чай, облечена в традиционното женско облекло – кимоно, почерпихме се с японски шоколад, суши и други вкусотии.  Нейната майка ни разказа интересни и любопитни факти, поднесени с много снимки, събрани от пътешествието им там. Седнали в кръг на земята, децата слушаха в захлас и всички мислено прекосихме стотици километри, за да се озовем в “Страната на изгряващото слънце”.
Изолационната политика на Япония и ограничените контакти с външния свят в миналото са спомогнали тя да развие и съхрани автентични традиции и култура, запазени и до днес. Най-интересните и представени от нашите ученици бяха – чаената церемония, изкуството за аранжиране на цветя икебана, поезията (хайку и танка), театър (кабуки и но), бойното изкуство сумо, традиционното ястие с ориз и сурова риба суши,  а от културата на съвремието научихме за японската поп музика, животът в японските училища и не на последно място за японските автомобили. Опитахме дори да напишем имената си с японски йероглифи – красиво, както е прието в калиграфията.
Благодарим на семейство Горялови за огромното вдъхновение и за прекрасния повод да опознаем тази непозната и далечна източна страна!

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Една мисъл относно “Япония отблизо”