Лятно училище: 4-8-ми юни 2018 г.

Ето, че отмина първата седмица от лятното ни училище, която посветихме на Родопите, а тъй като интереса към нея беше голям и не успяхме всичко да обхванем, ще продължим и следващата седмица с родопската ни тема. Всяко дете получи Дневник на изследователя, в който ще записва наученото и преживяното през деня. На финала на глобалната ни тема, най-добрия изследовател ще получи специална награда за старанието си и интересните си разкази.

А ето какво записахме и в нашия училищен виртуален дневник:

Понеделник, 4-ти юни

При нас пристигна Анна-Мария – пътешественик и изследовател, която постави началото на нашата мисия за опознаване на най-близката ни планина – Родопите. Децата трябваше да познаят каква е нейната професия и да станат нейни помощници в това пътуване през времето и пространството. Край “лагерния огън” първо си поговорихме за това колко интересно е да се пътува и опознава родината ни. Децата се разделиха на отбори и се превърнаха в екипи от зоолози, ботаници, историци и географи. Чрез дидактични игри, всеки отбор влезе в ролята си и ни запозна с най-важното от своята област.
От зоолозите научихме за животинските видове, които обитават Родопа планина, кои видове са защитени, как изглеждат и какво е характерното за всеки вид.
От ботаниците научихме за специфичните растителни видове на този регион, местообитанията и размножаването на растенията.
От историците научихме за родопските  легенди, традиции, обичаи, начин на обличане, ястия и културни забележителности.
Географите ни разказаха за по-големите населени места и природни забележителности в Родопите.
После заедно сготвихме едно от традиционните родопски ястия – пататник, от който сладко-сладко си хапнахме всички.
Денят ни завърши с приказка за историите и легендите, свързани с Родопа.

Вторник, 5-ти юни
Днешният ден посветихме на запознаването на децата с летния ни базов лагер в планината, който се намира на Манчова поляна над с.Марково. Всеки вторник ще се учим на оцеляване сред природата там, заедно с планинския ни водач от Клуб Вертикал– Никола. С негова помощ опознахме района, научихме какво е необходимо да носим в раницата си при преход в планината, играхме сплотяващи и активни игри, търсихме скрити рисунки, които после оцветявахме, запалихме лагерен огън и си хапнахме на открито.

Сряда, 6-ти юни
В сряда се отдадохме на разкрасяване на дворното ни пространство. Всяко дете остави своята следа и виждане за цветовете в училището ни. И, разбира се, писахме, смятахме, оцветявахме и играхме на образователни игри и на воля навън.

Четвъртък, 7-ми юни
За първата ни голяма екскурзия за опознаването на Родопите избрахме да посетим археологичния комплекс Перперикон. Децата имаха възможността да минат по стъпките на древни племена и владетели и да се превърнат в царе и царици, седнали на трона в древния каменен дворец. Научиха за хората, обитавали това свещено място, за древните обреди и пророчества, за култа към слънцето и бог Дионис и много други интересни и любопитни истории и легенди. След дългия ни преход към върха и обратно, посетихме и природните образувания Каменни гъби в близост, а деня завърши с кръгче в училище, в което всеки сподели впечатленията си и наученото с останалите.

Петък, 8-ми юни
Днешният ден посветихме на науката и на игрите на открито. Направихме няколко научни експеримента, с които научихме за наситените и ненаситените разтвори и като истински учени, трябваше да наблюдаваме и записваме резултатите. Потопихме се и в света на физиката с няколко приказки с главен герой Нютон. Най-малките се впуснаха да строят сложни конструкторни сгради. Играхме на открито в двора, карахме кънки, ролери и тротинетки, цопкахме се във водата и се забавлявахме!

Лятно училище: 11-15-ти юни 2018 г.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.