Лятно училище: 11-15-ти юни 2018 г.

През втората седмица в лятното ни училище продължихме темата за Родопите, тъй като интереса беше голям, а и имаше още много какво да научим за тази магична и величествена планина.

Понеделник, 11-ти юни

Денят започна с огромна изненада за малчуганите и предстоящите горещи дни – басейн! Посветихме почивните си дни на приготовленията само, за да видим грейналите детски очички. Бързо се разделихме на групи и направихме график и правила за ползването му, за да може всеки да се наслади максимално на водните забавления. Измислихме си различни игри във водата и не пропуснахме и водната гимнастика. През деня учихме за едни от най-видните представители на животинския свят в Родопите и децата създадоха прекрасни рисунки по темата. Сготвихме си и едно от традиционните за балканския регион, макар и в различни разновидности ястия – качамак. Децата участваха активно в кулинарното занимание, а след това всичко беше излапано за минути. Да споменаваме ли, че това беше най-вкусния качамак, който сме опитвали?

Вторник, 12-ти юни

Традиционно във вторник сме на планинската ни база на Манчова поляна. Учихме за посоките на света и как да се ориентираме с компас и бусола в природата. Тренирахме изкачване на стръмен терен в пресечена местност. Играхме на воля на зелената полянка.

Сряда, 13-ти юни

Денят ни започна с информация за най-едрите обитатели на Родопите – мечките. Научихме за техния начин на живот, навици и начин на хранене. Продължихме с часове по английски език, а след това си сготвихме най-вкусните картофени кюфтета. В двора имахме занимателна игра с търсене на съкровища в пясъка. Продължихме с масово ядене на диня и много игри.

Четвъртък, 14-ти юни

Отново е ден за екскурзия! Този път нашата дестинация беше друга известна природна забележителност в Родопите – Пещера Снежанка над гр.Пещера. Децата се справиха геройски с прехода до пещерата. Забавлявахме се заедно на смешните табели по пътя. За малко да ни хване дъжда, но точно когато започна да вали, ние вече разглеждахме сталактити и сталагмити. След това попътно се отбихме до една друга забележителност – открития музей в Ново село. Макар и бутафорен, децата се забавляваха на динозаври и рицари, събрани на едно място. Денят беше прекрасен и вдъхновяващ!

Петък, 15-ти юни

В този ден се потопихме в света на науката, като разглеждахме различни проби с микроскоп. Дадохме начало и на темата за следващите две седмици, която ще бъде “В света на приказките”. Докато си играехме,  приказен глас ни разказваше как е създадена приказката. Да се четат приказки е хубаво, но има нещо още по-хубаво – да се пишат приказки, затова дадохме воля на въображението си в измислянето на приказни сюжети, като преди това получихме съвети от великите писатели. Следобед се омазахме буквално до уши с брашно при приготвянето на питка по случай успешното завършване на учебната година на най-големите ни ученици. Завършихме дъждовния ден с “Приказки за физиката”.

Лятно училище: 4-8-ми юни 2018 г.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.