Лятно училище 18-22-ри юни 2018 г.

През тази седмица стартирахме новата ни глобална тема: “В света на приказките”.

Понеделник, 18-ти юни

Още в първия ден от новата седмица децата бяха изненадани с нова библиотека и купища приказни книжки. Отдадохме се на колективно четене и игри.

Вторник, 19-ти юни

За трета седмица сме на Манчова поляна. Тези, които бяха пропуснали предните ни занимания, усвоиха начина на боравене с компас и бусола и ориентирането по карта. Играхме стари и забравени, както и нови и непознати игри – “Царю, порталю”, “Жмичка”, “Баба отива на пазар” и др.  Отново упражнявахме катерене и преход в пресечена местност. Разделени на четири отбора, имахме задачата да си напалим огън, но този път с увеличена сложност – да успеем да си сварим яйчица на огъня.

Сряда, 20-ти юни

Днес посветихме деня на измисляне на приказки, като говорихме за структурата на приказката и нейните герои. Всеки си избра главен герой, приятели на главния герой и отрицателен герой. Припомнихме си какво е дума, предмет, признак на предмета и съставяхме изречения. Запознахме се с биографиите на най-любимите ни автори на приказки и играхме на “Познай приказката”.

Четвъртък, 21-ви юни

Голямата ни екскурзия тази седмица беше до Старосел. Посетихме тракийското светилище, обядвахме в ресторанта и си направихме плаж край басейна с много водни игри и забавления. Видяхме елени, сърнички, лами, патици и други животинки. Посетихме истинска винарна и се научихме как гроздето се превръща във вино.

Петък, 22-ри юни

В този ден се срещнахме с истински писател на детски приказки – Георги Цонев, автор на “Приказка за малини и други бодливи неща” и други приказни истории. С него си говорихме за това как му хрумват идеите за приказките, какво е да бъдеш писател и други интересни неща 🙂 Следобедът посветихме на науката с практични експерименти и разбира се – играхме и творихме много на воля!

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.