Ден на прилепите

31-ви октомври беше един, изпълнен с много впечатления и дейности, ден в нашето училище. За да избегнем фалшивото празнуване на празник, който не е наш, взехме само най-хубавото от него и обърнахме вниманието на децата към далеч по-интересни и обогатяващи неща. Макар и маскирани,  използвахме деня, за да научим повече за света и живота на прилепите, за празника на Черно море и неговите обитатели, готвихме, творихме и се веселихме.

Сутринта ни започна енергизиращо. Децата се раздвижиха с  щафетни и отборни игри и се забавлявахме заедно на открито под все още топлите лъчи на есенното слънце.

След разгряващите игри се отдадохме на творчество и си изработихме тиквени фенери, които вечерта запалихме на двора.

С приятелите ни от Торти Чочко украсихме вкусни меденки и сладки.

Най-важните ни гости за деня бяха приятелите ни от Зелени Балкани, които специално поканихме за нашия прилепен ден. Първо отбелязахме празника на Черно море, запознавайки се с неговите обитатели, застрашените видове и някои любопитни факти. Те ни разказаха и повече за живота на прилепите в България и опасностите от тяхното изчезване. Научихме как всеки един от нас може да се включи в тяхното опазване и се запознахме с историята на прилепчето Дарки.

“В България се срещат 33 от 35-те вида прилепи в Европа. Всички те са редки и защитени видове, с голямо природозащитно значение. Освен това, те са и много полезни видове поради факта, че се хранят изключително с насекоми, голяма част от които са вредители. Унищожаването на естествените местообитания и убежища на прилепите, както и неконтролируемото използване на инсектициди, са причинили драстично намаляване на числеността им в много страни. Това налага и предприемането на спешни консервационни мерки за тяхното опазване.”
(може да научите още на сайта на  Зелени Балкани)

Най-хубавата част от срещата ни с природозащитниците бе търсенето на прилепи в двора и околността с ехолокация. В специално създадената от нас “пещера” успяхме да се потопим изцяло в света и живота на тези малки обитатели.

С приятелите ни от Фабрика за храна и танци си сготвихме пици на специална пещ. Празненството ни продължи до вечерта, когато заедно с цялата ни общност празнувахме и се веселихме.

Благодарим на всички родители и съмишленици, които спомогнаха този ден да се случи по най-чудесния начин, за споделеното време и емоции, за приятелството и подкрепата!

 

 

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.