Наука в кухнята

Може ли да учат децата с интерес и лекота? Разбира се! Особено, когато учат чрез практическия си опит. А какво по-практично от това да научат как да си сготвят кекс  като наблюдават, анализират и усвояват нови физични и химични термини? В урока ни по “Човек и природа” с 5-ти клас, чрез лесен пример от готварството,  децата си обясниха за различните видове тела, за маса на тялото, за обем, за тооплообмен, дифузия, топене, втвърдяване и ред още физични свойства и състояния. Забавлението им беше голямо, а получените знания – устойчиви във времето и приложими в много сфери на живота. Резултатът за нас от кулинарния ни експеримент беше много щастливи деца, които знаят повече за физиката. И, разбира се, “най-вкусният кекс, който някога сме опитвали” по техни думи. Сигурни сме, че е така! Защото са вложили и една неизмерима съставка – любов! Десетки деца и учители, които опитахме от това сладко изкушение, можем да го потвърдим!

Ако искате и вие да опитате вкъщи, ето нашата изпитана рецепта:
Необходими продукти:
яйца – 3 бр.
захар – 1 ч.ч.
брашно – 2 1/2 ч.ч.
прясно мляко – 1 ч.ч.
какао – 3 с.л.
бакпулвер – 1 бр.
олио – 1/2 ч.ч.
Приготвяне:
Разбийте яйцата и постепенно добавете захарта. Прибавете млякото, олиото и всички останали продукти без какаото. Разбивайте до получаването на хомогенна смес.
В намаслена форма изсипете 1/2 от сместа. В останалата част добавете какаото и разбъркайте старателно. Прибавете сместа с какаото.
Кексът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. Проверява се с клечка за зъби. По желание го поръсете с пудра захар.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.