Откриване на кинофестивала (не)Възможното образование

След дълга подготовка и вълнение, ето че кинофестивала (не)Възможното образование започна. Стартирахме с филма “Ние сме тези, които очаквахме”, който се фокусира върху образователния опит на пет млади хора от Суиндън, Англия, като разглежда трите основни стълба, върху които е изградена настоящата образователна система в световен мащаб: учебни програми, тестове и преподаване. Наблюдава се как милиони млади хора се провалят от системата и режисьорът изследва алтернативни начини за използване на таланта, който съществува в подрастващото поколение.

Дискусията със Светла Тодорова след прожекцията протече под формата на “Световно кафе” – метод за конструктивни разговори, при който аудиторията се разделя на няколко отбора, като всеки се фокусира върху различна тема или проблем в търсене на решения. Накрая всеки отбор споделя най-важното, до което са достигнали като предложения и възможности за решения. Всички се съгласихме, че промяната в образованието е възможна и зависи от всички нас – учители, родители, деца.

Вторият филм за деня “Валдорф на 100 – Научи се да променяш света” ни даде съвсем бегъл поглед върху това какво представлява валдорфската педагогика. Благодарение на дискусията ни с Кристина Димова, успяхме да научим и преживеем малка част от този метод за обучение на децата. Говорихме си за антропософията и седем годишните цикли на развитие при човека, ученето чрез преживяване, силата на изкуството в обучението и най-важното – свързването между хората като човешки същества – с любов и разбиране на другия.

Благодарим на всички присъстващи за чудесния ден и загрижеността за тази така важна тема в нашето общество – образованието!
И на приятелите ни от “Жанет 45” и “Магазин при Сашо Костов” за прекрасните литературни заглавия, които подготвиха за фестивала!
Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.