Виетнам отблизо

Чудесно е, когато семейства от нашето училище пътуват по света и се връщат с разкази за мястото, което са посетили и вдъхновяват и останалите ученици. Така родителите на Калоян – Чудомир и Надежда ни срещнаха отблизо с непознатия Виетнам. Преди срещата децата по класове решиха да се подготвят и със свое представяне на нещичко от културата на тази страна, което ги е заинтригувало.

Децата от подготвителна група изработиха виетнамски шапки знаменца.

Първи клас подготвиха табло с интересни факти за Виетнам – знаме, парична единица, столица. Представиха националния спорт на Виетнам- takraw, както и интересния таксиметров транспорт – слоновете. Разказаха и за единствения в света воден театър.

Втори клас представиха две туристически забележителности – моста „ В ръцете на Бог” построен 2018 г. и хотела-дърво „ Лудата къща”.

Трети клас работиха в екип по проект свързан с вкусовите качества на храната и особеностите на Виетнам. Децата разучиха къде се намира Виетнам, коя е столицата и колко многобройно е населението. Научиха, че при хранене се използват петте сетива и пет елемента, които обобщиха в таблица. Завършиха проекта с табло с отбелязани основните характеристики на храната там.

Четвърти клас представиха, великолепна презентация посветена на Виетнам с исторически данни и сюжети от най-новата история на тази магнетична страна.

Децата от 5 клас нямаха предварителна подготовка, но за нула време научиха да казват на сложния виетнамски език : “Здравей!” и “Обичам те!”.

Учениците от шести клас представиха презентация със заглавие “10-те неща за Виетнам които не знаем”. Всички бяха изненадани от това, че виетнамците не празнуват рождените си дни на датата, на която са родени, a вместо това има ден в годината, в който всички виетнамци празнуват рождените си дни едновременно. Също така научихме че мандарината произхожда от Виетнам и че при население от близо 63 милиона има регистрирани повече от 30 милиона мотоциклетa.

Седми клас участва активно с информация за Виетнамската война.

От презентацията на Чудомир и Надежда научихме още интересни и любопитни факти за историята, културата, обичаите и храната във Виетнам. Показаха ни колко е далече от България, като споделиха и картини, пейзажи от пътуването си там.

Всички научихме колко интересна страна е Виетнам!

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.