Глобален ден в защита на климата

15-ти март 2019 г. беше обявен като ден за глобален протест на ученици и младежи срещу промените на климата и призив за действия за справяне с този наболял проблем. Вдъхновител за това, деца от над 100 държави да напуснат учебните си стаи и да излязат на улицата, стана 16-годишната еко активистка от Швеция – Грета Тунберг. От август 2018 г. тя излиза всяка седмица пред парламента в Стокхолм с плакат с надпис: “Училищна стачка в защита на климата”. За няколко седмици хаштагът ѝ #fridaysforfuture (петъци за бъдеще) набира сериозна популярност и движението се разраства неимоверно. Младата еко активистка и съмишлениците ѝ настояват политиците да направят повече за негативните промени в климата и за ограничаване на глобалното затопляне.

“Нашият дом е запален. Тук съм, за да кажа, че нашият дом е запален. Според Междуправителствената експертна група по климатични промени, сме на по-малко от дванадесет години разстояние от невъзможността да поправим грешките си. На места като Давос, на хората им харесва да разказват истории за успехи. Но техният финансов успех е дошъл на немислима цена. И при изменението на климата трябва да признаем, че сме се провалили. Всички политически движения в настоящата си форма са направили това. Медиите пък са се провалили в създаването на широка обществена информираност. Но Хомо Сапиенс все още не се е провалил. Да, ние се проваляме, но все още има време да преобърнем всичко. Все още можем да поправим това. Все още държим всичко в собствените си ръце. Сега е моментът да говорим ясно. Разрешаването на климатичната криза е най-голямото и най-сложното предизвикателство, пред което са се изправяли някога Хомо Сапиенс. Главното решение обаче е толкова просто, че дори и малко дете може да го разбере. Трябва да прекратим емисиите на парникови газове. Ние или ще направим това, или няма да го направим. Казвате, че нищо в живота не е черно-бяло, но това е лъжа – много опасна лъжа. Ние или ще предотвратим 1,5 градуса затопляне, или няма да го предотвратим. Ние или ще избегнем задвижването на тази необратима верижна реакция, намираща се отвъд контрола на човека, или няма да го избегнем. Ние или ще изберем да продължим като цивилизация, или няма да изберем. Това е във възможно най-голяма степен черно-бяло. Трябва да променим почти всичко в настоящите си общества. Колкото по-голяма е вашата въглеродна следа, толкова по-голямо е нравственото ви задължение, толкова по-голям е подиумът ви, толкова по-голяма е отговорността ви. Възрастните продължават да казват: „Дължим това на младите, за да им дадем надежда.“ Но аз не искам вашата надежда. Не искам да се надявате. Искам да се паникьосате. Искам да усетите страха, който аз изпитвам всекидневно. И тогава искам да предприемете действие. Искам да предприемете така, както ако се намирахте в криза. Искам да действате така, както ако домът беше запален. Защото той действително е.”

(изявление на Грета, която вече е номинирана за Нобелова награда, пред The Guardian)„За хората под 18 години в повечето страни единственото демократично  право, което имаме, е да протестираме. Ние нямаме представителство. Да ​​учим за  бъдеще, което няма да съществува – това няма смисъл."
Йонас Кампус, 17-годишен активист от Швейцария. “

В петъчният протест се включиха участници от над 2000 града и над 120 държави. В нашето училище децата бяха изключително впечатлени от действията на Грета и съмишлениците ѝ от цял свят и решиха по свой начин да окажат своята подкрепа за каузата. Преобладаваха предложенията с реални действия да се подпомогне климата на планетата ни, а какво по-добро от засаждането на дръвчета, които в бъдеще да спомагат за чистия въздух. Засадихме няколко нови плодни дръвчета в двора, цветя и разсади на зеленчуци. Почистихме района около училището и сортирахме разделно отпадъците. По-ентусиазираните направиха плакати и информационни табла.
Всички се надяваме гласът на децата да бъде чут. Политиките за климата трябва да бъдат преразгледани от политиците, но през това време всеки един от нас може да спомогне дори и с нещо малко за нашия общ дом – планетата Земя.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.