Дизайн мислене за шампиони

Щастливи сме да съобщим, че от тази учебна година за децата в началния курс на училище „Слънчев лъч“ стартираме образователната програма “Дизайн шампиони” на Red Paper Plane. Това е проектно-базирано обучение за насърчаване и развиване на уменията на децата в предучилищна и начална училищна възраст, което е създадено в България.  

Red Paper Plane са номинирани за най-добра иновация за 2017 и 2018 г. в образователната сфера. Програмата им „Дизайн шампиони“ за учебна среда е съставена от мисии – тематични проекти, чрез които децата се потапят в света на реална професия или човешка дейност (Мисия: Космонавт, Мисия: Автомобилен дизайнер, Мисия: Еколог, Мисия: Разказвач), като за пет поредни дни по екипи решават поставено предизвикателство от реалния живот. Всеки месец има различна мисия, като ни очакват общо 7 за цялата учебна година.

Мисиите са основани на метода дизайн мислене (design thinking) на Станфордския университет – водещата методология за създаване на иновации в световен мащаб. Тя е в основата на бизнеса както на установени компании като Apple, Google, IBM, SAP и Nike, така и на едни от най-успешните стартиращи компании в последните години като AirBnB, Uber и Dropbox.

Въвличането на децата в проекти изгражда ключови житейски и предприемачески умения, нужни за нашето време. Стимулира креативността им, помага им да работят заедно в екип, насърчава ги да си представят света по нов начин и да опитват да го променят със собствените си решения. С програмата се развиват ефективно у децата критичното мислене и увереност в собствените им способности. С мисиите се насърчава поглед към света, който е позитивен, проактивен и експериментаторски – нагласи, които на тази възраст лесно се превръщат в навик и са ключови за бъдещото им развитие и адаптация към нова среда.

“Дизайн шампиони” е прогресивна и пълноценна форма на проектно-базирано обучение, която работи активно върху развиването на ключови човешки умения. Щастливи сме, че в нашата общност от деца, родители и учители започваме да я прилагаме!

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.