Relogia 2019 – наука, изкуство и технологии

На 21 и 22-ри ноември ученици от 5, 6 и 7-ми клас от ЧОУ “Слънчев лъч” взеха участие в провелата се в София международна конференция с работилници и изложби “Relogia“, обединяващи три основни сфери на образованието – наука, изкуство и технологии. Конференцията в НДК бе открита от министъра на образованието Красимир Вълчев, вицепремиера Томислав Дончев и заместник-министъра на културата Амелия Гешева. В конференцията, която се проведе предимно на английски език, участие взеха чуждестранни и български представители на изкуството, технологиите, бизнеса, академичните и културните среди, мениджъри, преподаватели, студенти, ученици и др. Сред темите бяха засегнати емоционалната интелигентност, STEAM образованието, дизайн на изживяване и пространство за творчество. Изключителен интерес предизвика презентацията на специалния гост на събитието д-р Фабиола Джаноти – генерален директор на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN/ЦЕРН), която е у нас по случай 20-годишнината на членството на България в ЦЕРН. Тя разказа за дългогодишното сътрудничество и приноса на страната ни в научните изследвания и проучвания.

За учениците ни най-голям интерес предизвикаха практическите работилници. Ето какво споделиха някои от тях с вълнение:

Калена, 5-ти клас

“Първият ден имахме работилничка, в която обсъждахме как работи мозъкът ни. Беше много интересно, защото си направихме мозък от балон, вода и други материали. Разбрахме кои са частите от мозъка и за какво отговарят, и кои сетива контролират. Беше много полезно. Участвахме и в работилничка за 3D принтери, в която научихме как се работи с тях. Видяхме на 3D от какво се състои човешкото тяло, кои са основните части и от какво е изградено то. Сега вече знам, че човешкото тяло е съставено от много повече неща, от колкото си мислех преди. Научих, че технологиите могат да ни помогнат по-лесно да научим много неща и да ги разберем по-лесно. А аз дори успях да си направя малко пръстенче с 3D принтера.
За мен беше много полезно да получа цялата тази информация само за няколко часа, а още повече, че беше много интересно. Радвам се че имах тази възможност да присъствам на това събитие и не бих пропуснала шанса да отида пак.”

Ралица, 6-ти клас

“За мен най-интересна беше работилницата за човешкия мозък, на която присъствахме. Правихме макет на мозъка и търсихме информация за него. Целта бе да му прикачим сензори за натиск, които да са свързани към компютъра, и да видим какво отчитат при оказване на натиск. Интригуващи бяха и лекциите за различни технологии, роботи, STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) и други бъдещи проекти, както и връзката им с изкуството, които слушахме с интерес. Много впечатляваща беше и работилничката за 3D принтиране и интерактивни 3D холограми. Присъствахме и на необичайна изложба на тема съвременно изкуство и технологии.”

В края на това научно приключение, лично заместник-министъра на образованието и науката Деница Сачева, поздрави нашите ученици за знанията и активното им участието им в първото по рода си събитие за България Relogia. Всеки от тях получи и грамота за работата си. Нашите ученици бяха единствените проявили интерес към това невероятно обогатяващо събитие от всички училища в България.

“За два дни се потопихме в бъдещето и реалните постижения на технологиите, науката и изкуството. Разширихме мирогледа си. Гледаме с други очи на света! Беше невероятно, като във фантастичен филм! Благодарни сме за всеки миг! “
Мария Паева, основател и управител на ЧОУ “Слънчев лъч”

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.