Космонавт

През ноември в рамките на пет поредни дни проведохме втората мисия от образователната програма “Дизайн шампиони” на Red Paper plane – Мисия: Космонавт. Учениците от началния курс научиха много за професията на космонавта – какво точно работят космонавтите, как изглеждат и как се обличат, какви апарати използват, къде работят и защо тяхната дейност е важна за хората. Предизвикателство за децата беше да измислят своя собствена космическа мисия със задачи, екипаж и кораб. За да успеят да се справят, всеки ден имаха няколко задачи за изпълнение.

Първо се запознаха с работата и облеклото на космонавтите. Научиха през какви етапи преминава една космическа мисия и какво представляват скафандрите и защо са важни в космоса. Запознаха се с това как изглеждат космическите ракети, за какво служат и как ги управляват космонавтите, какви други космически апарати има, как и откъде се изстрелват, до къде в Слънчевата система са ходили пилотираните и непилотирани космически апарати. Научиха за Международната космическа станция и телескопа Хъбъл.

Втората им творческа задача от мисията беше да направят собствен космодрум с ракети, стартова кула и допълнителни елементи. Запознахме се и със Слънчевата система – къде се намира в галактиката, от кои планети е съставена и колко са големи една спрямо друга. За да разберем как се въртят планетите, направихме общ експеримент, в който всяко дете беше някоя от планетите и трябваше да покаже каква е нейната орбита. Децата научиха много за планетите – какъв е редът им, по какво се отличават, какви са особеностите им, колко са големи и как изглеждат на повърхността.

Следващият етап от Мисия: Космонавт бе децата да изберат планети и мисии, които искат да изпълнят там. След усилено обсъждане на идеи имахме вече три космически екипа, според вида планети (скалисти, газови и ледени), които да посетят. Всеки екип от космонавти трябваше да излети със собствена ракета до избраната група планети, като всеки член на екипа имаше и лична изследователска мисия. Всеки космонавт трябваше да запознае другите със своята мисия, да обсъдят заедно предложенията и да финализират мисията си. Всяка мисия трябваше да има и маршрут, който да отговаря на изследователските им задачи, както и да планират космическия си апарат, отговарящи на нуждите им – повече отделения за лаборатории, ако ще правят изследвания на кораба; голям товарен модул, ако ще колонизират или строят; площадки за изстрелване, ако ще пускат апарати или сателити.

Последният етап от мисията бе децата да изработят прототип на космическия си апарат, да го изстрелят от космодрума и да изпълнят мисията си. Всеки екип космонавти имаше собствен кът, където да разположи чертежите си, кутиите и материалите за изработка. Първо изработиха заедно общите части на космическия апарат – ракетата-носител и командния модул. След това добавиха и индивидуалните модули за мисията на всеки космонавт от екипажа, като изработят или нарисуват какво ще правят на планетата си. Когато всички модули и финалния космически апарат бяха готови, подготвихме площадката за излитане и обезопасихме периметъра! Преди да излети, всеки екип първо представи накратко мисията си – кои са членовете на екипажа и всеки изследовател-космонавт каква задача има да извърши там, как се казва ракетата и какъв е маршрута ѝ. Започна обратното броене от командния център – “3,2,1… излитане! На каква височина се движите? Откъде преминавате в момента? Какво виждате навън? Кацнахте ли успешно? Направихте ли изследванията?” Когато мисията приключи и се завърнаха на Земята, публиката посрещна с бурни аплодисменти героите-космонавти! Следва кратка пресконференция на космонавтите с обществеността. Мисията е завършена и всеки получи сертификат за участието си! 🙂

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.