Наши уикипедианци

Всеки човек, който използва интернет поне веднъж е попадал на статии от свободната многоезична електронна енциклопедия Уикипедия. Създадена през януари 2001 г. тя се развива от доброволци, като в момента е едновременно най-голямата и най-бързо растящата в света енциклопедия, съдържаща версии на над 290 езика. В началото на декември 2003 г. се поставя началото и на нейната българска версия, в която до момента работят над 260 000 редактори.

Месец на Азия в Уикипедия

През ноември 2019 г. в Уикипедия за пореден път стартира световен редактон, целящ задълбочаването на разбирателството между уикиобщности в Азия. През Месецът на Азия всяка от участващите общности провежда местен редактон в Уикипедия на собствения си език, който цели редактори да създават и подобряват съдържанието, свързано с Азия. Като част от приятелството на азиатската уикиобщност, всеки участник, който създаде поне четири статии, които изпълняват критериите, ще получи специална пощенска картичка от други участващи страни.

Отправихме това предизвикателство към нашите ученици от прогимназиалния курс. Една част от тях са големи почитатели на корейската поп музика, така че за тях беше прекрасна възможност да добавят съдържание на български език и да оставят своя принос за любимите си корейски личности.

Поздравяваме Ралица и Саванна от 6-ти клас, които не само, че приеха предизвикателството, но и се справиха отлично, като всяка от тях написа по 14 статии. Статиите са предимно преводи от английската версия на Уикипедия, но в процеса на преводите научиха много – как текста да бъде правилно преведен, за да звучи добре на български език, а не да се превежда буквално; как да проверяват за правописни и граматични грешки и да форматират текстовете си; как да работят със уики софтуеъра и да добавят шаблони и източници на информация и още много от тънкостите на редакторската и преводаческата професия. В процеса търсиха допълнителна информация по възникнали въпроси и писането на тези статии се превърна в едно безкрайно приключение, което сигурни сме – ще продължи и след това предизвикателство. Поздравяваме ги за упоритостта и положения труд! Справиха се повече от чудесно и им пожелаваме тази страст да ги води във всички цели, които си поставят!

Ето и приносите им:

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.