Вдъхновяваща астрономия с Иво Джокин

На 10-ти декември наш гост в училище беше Иво Джокин – един от съвременните будители в областта на астрономията, ръководител на Общински център за извънучилищни дейности – с. Байкал, SCIENTIX посланик за България, GTTP (Galileo Teacher Training Program) посланик, с над 25 години опит в образованието по STEAM. Организатор е на няколко национални събития, едно от което е “Астро парти Байкал”, включено в Националният календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2019/2020 г. на МОН.

На срещата в училище г-н Джокин представи презентация на тема “Вдъхновяваща астрономия”. Децата, които бяха преминали през Мисия:Космонавт показаха впечатляващите си знания по темите, които обсъждахме – за разстоянията във Вселената и галактиката Млечен път; за планетите – техния вид, състав и начин на движение. Научихме любопитни факти за пръстените на Сатурн и температурите на Венера, както и обсъждахме възможен ли е живот на Марс.

В практическите занимания учениците ни имаха възможност да изработят Слънчев часовник от картон и модели на съзвездия от цветни хартия. Научиха какво представлява спектомера и как се виждат цветовете на дъгата. Запознахме се с образователните ресурси на Европейския проект за Космоса и космическите технологии Space EU и научихме как можем да използваме смартфоните си за обучение по астрономия.

Срещата ни беше наистина вдъхновяваща, а децата участваха активно с въпроси и споделени знания. Очакваме с нетърпение връщането на визитата от наша страна с учениците ни в с.Байкал, където ще можем по-задълбочено да надникнем в тайните на Вселената за няколко дни.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.