Слънчевите ни деца и пчелите

На 10 Февруари се чества празника на Св. Харалампий – християнския светец и лечител, смятан за покровител на пчеларите. Традицията е на този ден жените да замесят обреден хляб, който се яде с мед за здраве. В чест на празника и ние в „Слънчев лъч” посрещнахме учениците след дългата грипна ваканция с домашно омесена пита и мед. Изненадахме децата и с изложба, от която те научиха интересни факти за пчелите, както и каква е тяхната роля за човека от древността до наши дни.

Още при влизането си в училище, децата видяха нашия първи кошер, който очаква своето пчелно семейство да го изпълни съвсем скоро. Темата вълнува дълбоко нашите ученици, защото те знаят колко е значима ролята на пчелите за хората и природата, но също така знаят и за голямата заплаха за тяхното съществуване. Както е казал Айнщайн, ако пчелите изчезнат, след не повече от 4 години ще загине и човечеството. Това е така, заради тяхната незаменима роля при опрашването на цветните растения.

Благодарение на практикуваното при нас екологично земеделие и засаждайки в двора на училището овошки, зеленчуци и различни видове цъфтящи растения, осигуряваме чисти източници на храна и вода за пчелите в района. Мечтаем си и за създаването на училищен пчелин, който децата да могат да наблюдават от близо. 

Официалната част на празника започна след края на учебните занятия. Столовата се превърна в истински кошер, където зажужаха малките пчелички на „Слънчев лъч”. Всяко дете получи стикер с избраната от него „длъжност” в кошера – пчела работничка, пчела воин, пчела кърмачка или търтей. Разбира се, имахме си и пчела майка в лицето на г-жа Мария Паева, както и вярна „кралска“ свита – учителите и екипа на училището.

Инициатор и водещ на празника беше учителят ни по екообразование Пенка Иванова, която освен това е и любител-пчелар. Г-жа Иванова заплени децата и гостите на събитието с много интересни факти за живота на пчелното семейство и за това как хората са се научили да отглеждат пчели за добив на мед. Учениците с огромен интерес разгледаха устройството на нашия пчелен кошер и научиха какво, къде и как се случва в него, какво точно прави пчеларя, кои са основните правила при работата с пчелите, както и какви са ролите и поведението на пчелите в самото семейство. Чрез прожектирането на научнопопулярен филм, децата и гостите на събитието видяха отблизо развитието на пчелите от яйце до възрастно насекомо.

След семинарната част на празника учениците ни взеха активно участие в творческите работилнички – за направа на свещи от восъчни основи и за вкусни медени сладки. Докато се печаха курабийките, направихме и освежаваща напитка със сок от лимон, подсладена с мед. 


Подкрепени и готови за нови подвизи, нашите любознателни деца с огромно удоволствие се включиха в следващото ни предизвикателство – игра за намиране на специално скритото медно съкровище. Разделихме ги на два отбора (за да има и състезателен елемент и екипна игра) и ето, че дойде моментът да се приложи наученото на практика. Учениците преминаха през лабиринт от загадки и много скоро достигнаха до съкровището – буркан от екологично добит мед. Ура, мед имаше за всички, защото както при олимпийския принцип „важно е участието“!

За нас беше чест, че на празника ни имахме и гост-партньор от „Зелени Балкани”, които като природозащитна организация, работеща за опазването на биоразнообразието, ни подадоха ръка и за това събитие, както и за много други наши екологични инициативи. 

––––––––––––––––––––––––––
В медиите за събитието
Под тепето: Еко училище отбелязва Деня на пчеларя
Марица: Екоучилище “Слънчев лъч” отбелязва Деня на пчеларя
Зелени Балкани: Празник на Св. Харалампий със Зелени Балкани и еко училище „Слънчев лъч“