Среща с космонавта Красимир Стоянов

Красимир Стоянов – космонавт

Как се става космонавт?
Какво е да си в безтегловност?
Колко тежи скафандъра на космонавта?
Студено ли е много в космоса?


Това са част от въпросите, които децата отправиха към професионалния космонавт Красимир Стоянов, който пристигна в Пловдив, специално за срещата си с нашите ученици на 21.02.2020 г.

През 1986 г. г-н Стоянов се явява в конкурс за подготовката на български летци за участие в съвместен космически полет с тогавашния Съветски съюз. След задълбочен подбор и сериозни медицински прегледи, той е избран сред 10-те финалиста от 300 военни български летци. От тези 10, които преминават пълната подготовка за полета, в деня преди него, за мисията на “Союз ТМ-5” се избира екипажа на българския космонавт Александър Александров, с командир на полета Анатолий Соловьов и бординженерa Виктор Петрович Савиних. Екипажът на Красимир Стоянов остава като дублиращ на Земята.

Г-н Стоянов разказа много увлекателно как е преминало обучението на екипажите за този полет, с нагледни снимки от Центъра за подготовка на космонавти в “звездното” градче (намиращо се на 30 км. североизточно от Варна). Децата научиха много за условията и работата в космоса, както и за усилените тренировки и подготовка на един космонавт за мисия – както физическа, така и психическа.

Повече от разказа на Красимир Стоянов може да видите във видеото по-долу, а ние му благодарим за гостуването! Ще се радваме, ако тази среща, която е част от глобалната ни годишна тема “Космос”, вдъхнови повече деца за професията на космонавта!