Щастието да учиш на открито


Всеки, който има интерес към алтернативните форми на обучение и световните тенденции за образование, е чувал името на сър Кен Робинсън. Починалият наскоро визионер, лектор и международен съветник по образованието, ни остави богато наследство от ценни съвети и насоки за това какво е доброто образование. Част от важните неща, според сър Кен Робинсън, са връзката с природата, ученето на открито и ученето чрез преживяване. Ето и основните причини децата да учат на открито, според големия визионер: 

И наистина – едва ли има дете, което да не изпитва дълбока радост от пипането на почва и играта в калта, пръскането с вода или въргалянето в снега… Тези емоции са изключително важни за малчуганите в съвременния свят, когато хората все повече се отдалечаваме от природата, живеем в изкуствена среда, дишаме застоял въздух и децата ни все повече страдат от алергии и други здравословни предизвикателства, които съвременния начин на живот обуславя. 

Точно затова, за всички нас от „Слънчев лъч“ е изключително важно да дадем възможност на учениците ни да дишат чист въздух, да тичат на воля, да опознават природата в реална среда, а не само чрез учебници и видео-материали. Външните ни класни стаи са предпочитано място за учене и се използват от класовете при всяка възможност.

Къщичките от дърво, футболното и волейболното игрище, фитнес-уредите на открито, куполната ни оранжерия и био-градинките дават на децата ни огромно богатство от знания, умения, положителни емоции и преживявания. Това щастливо детство, което някога всички ние (съвсем естествено) получавахме от играта на село, днес е лукс при повечето деца в града. Затова се стараем да компенсираме тази липса и да подарим на нашите ученици ярки спомени от детство, изживяно сред природата.

В момента, през новата 2020/2021 година и особено в условията на световна пандемия, децата ни са истински късметлии, че могат да учат и прекарват голяма част от времето си в просторния ни двор, сред зеленина, на чист въздух и общувайки си с природата. А за знанията им – спокойни сме, че всичко, научено чрез преживяване (вместо само на теория), ще е много по-трайно, практично и осъзнато. 

Пожелаваме на всички деца здраве и щастливо детство, изживяно пълноценно и в близост до природата!