Честита Баба Марта!

На първи март отбелязваме една от най-хубавите български традиции – закичваме се с мартеници. Никой друг народ по света няма подобен обичай. Класическата мартеница представлява усукани бял и червен конец, най-често вълнени. Цветовете имат строго определен смисъл: червеното символизира кръвта и живота, а бялото – чистота и щастието. 

Традицията е на първия ден от март най-старата жена в семейството да връзва на ръцете на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки. Затова с мартеница се украсяват сватбените китки и сватбеното знаме; с мартеница се кичи котлето, в което се дои първото мляко на Гергьовден; с мартеница се завързват събраните на Еньовден билки.

Традицията гласи още, че щастие и късмет носи онази мартеница, която ти е подарена. Затова всички окичват на роднините и приятелите си мартеници.

В някои краища на България с мартеници се окичват и домашните животни и плодните дръвчета, за да е щедра природата и обилна реколтата. 

През последната седмица на месец февруари в слънчевото ни училище темата за уникалната българска 1-во мартенска традиция беше широко обсъждана във всички класове. Мъниците от предучилищната група за първи път чуха от учителките си легендите за мартеницата, свързани с българската история и хан Аспарух. Учениците от 1-ви до 7-ми клас също задълбочиха знанията си по темата, както със запознаване с историята на празника, така и чрез създаване на оригинални мартеници от естествени материали от самите деца.

Освен това, през уикенда, голяма част от учениците ни, придружени от учителите Доротея Петрова, Ваня Маркова и Йорданка Исакова се включиха и в инициативата на ОП “Социално предприятие за хора с увреждания”, която се проведе в Къщата на “Верен Стамболян” в Стария град на Пловдив.

Децата взеха участие в работилницата за мартенички, като се потопиха в автентичната обстановка от епохата на Възраждането и разгледаха постоянната експозиция на художника Димитър Киров.

Освен това всички сътвориха собственоръчно красиви мартеници и присъстваха на демонстрация по ръчно издухване на стъклени изделия от майстор Иван Станев, който показа нагледно как една обикновена стъклена тръбичка, може да бъде превърната в уникално пролетно цвете.

Децата ни бяха запленени от изкуството и си тръгнаха вдъхновени и изпълнени с положителна енергия и усмивки!