Създаване на гора “Слънчев лъч”

🌏 За предстоящият Ден на Земята деца, родители и учители от Еко училище “Слънчев лъч” ще се включим в гражданската инициативата на Вера Вулджева от Bgreen, “Подай ръка” и кметът на Район “Тракия” на Община Пловдив – Костадин Димитров за създаване на горичка “Слънчев лъч” на общински терен.

Щастливи сме, че точно по повод патронния празник на училището, тази година ще участваме в създаването на първата горичка “Слънчев лъч”! Отдавна сред нас витае идеята да сътворим гора и за наша радост, мечтата ни е на път да се сбъдне!

Всички от екипа на училището, децата и родителите им се вълнуваме много и нямаме търпение да дойде датата 23.04., когато ще се осъществи засаждането на дърветата. С тази горичка искаме да дадем добър пример на децата ни, че бъдещето на всички нас зависи от действията ни днес. Ще подобрим макар и с малко качеството на въздуха в града, който всички ние дишаме, както и ще има храна за пчеличките. Гората ще се състои от около 30 дървета с височина между 2 и 5 метра, като се спряхме на 12 широколистни и неинванзивни дървета, като някои от тях са застрашени и местни видове.  

Проектът ще се реализира съобразно практиките на биодинамичното земеделие, като с него са съобразени времето и начина на засаждането на дърветата, торенето и мулчирането. Ще почистим предварително терена, а след засаждането ще укрепим дърветата по подходящ и надежден и щадящ природата начин.

🌳Видове дървета, които ще бъдат засадени:

🌳ЛОКАЦИЯ:Къде ще се намира горичката може да видите на картата тук.

🎁 ФИНАНСИРАНЕ: Реализирането на проекта струва около 3000 лв, като в тази сума сме включили и материалите за укрепването на дърветата – колове, спънки, винтове, ленти за привързване, тор (компост от калифорнийски червеи), мулч, мрежа против гризачи (за основата на дърветата с цел да ги предпазим от нараняване на кората им). От разсадника получихме отстъпка и ще ни доставят растенията безплатно на място. Трудът, времето и транспортните разходи на всички хора, включили се в организацията, са безвъзмездно дарение в обществена полза.

🎁 Финансирането на проекта е само от дарения. 
Може да подкрепите каузата с превод по банков път на сума по ваше желание чрез сметките на “Подай ръка – Заедно за по-добро бъдеще” до 18.04.2021 г.

Получател: “Подай Ръка ЗПДБ”/ “Give a Hand ZPDB”
Сметка в лева:
BG60STSA93000027878362
Сметка в Евро:
BG59STSA93000027878380
Банка ДСК
BIC: STSABGSF
Основание: Дарение за Подай Ръка ЗПДБ за ГОРИЧКА СЛЪНЧЕВ ЛЪЧ

🌳Дърветата вече са закупени, но остава да се съберат средствата за укреплението на всяко едно дърво. 

❤Благодарим на всички активни граждани, милеещи за природата, които подкрепиха усилията ни до момента!

🌳КОНСУЛТАНТИ ПО ПРОЕКТА:
❤Мария Станкова – Ландшафтен архитект на проекта
❤Чавдар Порязов – Архитект, замерил и изготвил схемата на терена
❤Винелина Видолова – Еколог, район “Тракия”
❤Пенка Иванова – Еколог, ЧОУ “Слънчев лъч”
❤Силвия и Димитър от Пермакултурна ферма BIOTIFUL – ландшафтни архитекти, специалисти по биодинамично земеделие и пермакултури
❤Дафинка Парталска – създател на образователни градинки за деца по метода на пермакултурите.
❤Разсадник “ВЕЛИДА 1”

🌳РЕАЛИЗАЦИЯ:
Всяка доброволческа подкрепа и труд ще ни е от помощ!

🌳16.04.2021 г. от 10:00 ч. – Изкопаване на дупки

🌳23.04.2021 г. от 10:00 ч. – Засаждане на дървета

🌳24.04.2021 г. от 10:00 ч. – Укрепване на дърветата

🌳При желание да се включите, може да се свържете с координатора на проекта Вера Вулджева на тел. 0888712783.

🌞БЛАГОДАРИМ ВИ🌞