Денят на Земята 2021 г.

Денят на Земята е международен празник, който се чества ежегодно на 22-ри април в 174 държави. Целта му е да координира действията, насочени към опазването на околната среда и биоразнообразието в нея. Мрежата от природозащитници от целия свят се стреми да създаде устойчиви и ефективни екологични политики за развитие, опазване и съхраняване на природните дадености.

Неслучайно този ден е и патронен празник на нашето Еко училище “Слънчев лъч”. За нас уважението към Природата е от изключително значение за изграждането на отговорни, състрадателни и грижовни личности. Нашите ученици разбират колко са важни дори и най-малките действия, за да съхраним живота на планетата ни в неговата естествена и пълноценна форма. Проследявайки живота на всяко растение в градинките ни – от посяването на семенцето, до хапването на плодовете му, те сами виждат колко любов и грижа са необходими за всяко творение на Природата.

В днешния присъствен, но неучебен ден, се възползвахме от прекрасното пролетно време, за активности на открито.

🌏“Ние, децата, искаме да опазим въздуха, водата и живота на Земята!” – тези думи огласиха училището ни в този празничен ден, като всеки клас беше подготвил буквичките за своята част от изречението, оцветени в 7-те цвята на дъгата.

🌏След вдъхновяващите слова на нашите учители, празникът ни продължи с много спортни игри, танци и музика на двора.

🌏Най-малките твориха с глина различни природни форми – планини с езера, вулкани, реки, море с остров и равнини с меандри, които в последствие ще оцветят.

🌏Обърнахме внимание на градинките ни и положихме новите зеленчукови разсади, отгледани от децата.

🌏Всеки клас подготви и изрисува своята открита класна стая за предстоящите топли дни, в които ще прекарваме все повече време навън.

🌏А някои се вдъхновиха да нарисуват плакати с послания.

Отбелязахме празника с много радост и веселие, но и с надежда, че все повече хора ще осъзнават личната си роля за опазването на безценната ни природа. А ние сме щастливи, че можем да положим основите с учениците ни и техните семейства, за да градим едно по-зелено, чисто и озарено от усмивки бъдеще!

Честването на Денят на Земята продължава и утре, когато ще засадим 35 дървета в Горичка “Слънчев лъч” в ж.к.”Тракия”, Пловдив.