Творческо вдъхновение и емпатия

В началото на лятото на 2021 г. децата от 2-ри клас на ЧОУ “Слънчев лъч” станаха част от творческо предизвикателство – създаването на най-дългата рисунка, чрез която символично помогнаха на едно малко бездомно кученце да си намери дом!

За наша радост получихме покана от Мария Петрова от Читателски STEAM клуб “Възвишение” да участваме в сътворяването на специалната рисунка, посветена на книжката “Как кученцето си намери дом” на Мая Дългъчева.

Историята проследява пътя на малкото пале, което дори си няма име, защото няма кой да го обича и да го вика, за да си играят. Кутрето обикаля града и гледа към къщите отдолу-нагоре в търсене на своя дом. Приказката увлича децата, събужда тяхното творческо въображение, подтиква ги към игра и същевременно ги учи на емпатия и състрадание.

С помощта на г-жа Мария Паева – собственик и управител на ЧОУ “Слънчев лъч” малчуганите от нашето училище се запознаха с уникалното произведение. “Прочетохме книжката, след това с децата я драматизирахме и после малките ни художници изрисуваха своя дълъг свитък с къщички за кученцето, купички с кокалчета, градинки за разходки – точно по описанието на бленуваното от героя. Всичко това, за да зарадваме малкия мечтател, да му помогнем да си намери дом и да изненадаме писателката с най-дългата рисунка. Нашите второкласници проявиха жив интерес към това произведение и неговите създатели и имаме желание скоро да ги срещнем с тях на живо. За нашето училище срещите с вдъхновяващи личности вече са традиция, която и децата и учителите много обичат и чакат с нетърпение. Вярваме, че тези срещи мотивират всеки присъстващ да се развива в най-различни направления, да следва сърцето си и да гради бъдещето на мечтите си!” – разказа г-жа Паева.

Младите художници, създали 45-метровата рисунка и последвалата изложба в Цар-Симеоновата градина бяха около 70 деца от 4 Пловдивски училища. Инициативата стартира с първолаците от 1 “д” клас на ОУ „Райна Княгиня“, начело с техния класен ръководител Мария Петрова, която е и член на сдружение „Писалка и перо“. Техни партньори станаха четвъртокласници от ОУ „Васил Левски“, второкласниците на Десислава Кръстева от СУ „Константин-Кирил Философ“ и нашите второкласници от ЧОУ “Слънчев лъч”. Те работиха заедно по Националния eTwinning проект “Пътешествието на Читателски STEAM клубове”, чиято цел е да вдъхнови децата да творят, след като прочетат дадено заглавие.

Ще завършим разказа за това вдъхновяващо преживяване с един цитат от книжката на Мая Дългъчева “Как кученцето си намери дом”, с който поздравяваме всички малки и големи мечтатели:

“…Нали знаеш, желанията само гъделичкат…

Но мечтите – о, мечтите могат да рисуват!”