Засаждаме (с) Любов

През тази специална и незабравима по много причини есен на 2021 година, в която ЧОУ “Слънчев лъч” започна 5-тата си учебна година, въпреки предизвикателствата на ситуацията, цялата общност от деца, родители и учители отново се обедини около станалото вече традиция засаждане на дървета, храсти и цветя. В зеления ни двор, простиращ се на цели 5 декара, имаме десетки плодни дръвчета, храсти и други растителни видове, за които учениците ни се грижат с много любов. Така те се учат да обичат природата, да познават растенията и да могат да отглеждат храната си по здравословен и екологичен начин. Практикуват биодинамично земеделие и с радост консумират отгледаните от самите тях плодове и зеленчуци!

В края на ноември и началото на декември месец с участието на децата направихме 3 инициативи и засадихме с много любов един голям чинар (над 3 метра висок), 2 борчета и 200 теменужки! Хронологично най-напред при нас “дойде” огромният чинар. Той ни е специален подарък по случай 5-тия Рожден ден на “Слънчев лъч” от семейството на едно детенце от предучилищната ни група. Избрахме му място до площадката на най-малките ни ученици и го засадихме с песни и благопожелания! Орисахме го да стане голямо и величествено дърво, което да приютява под сянката си много слънчеви дечица през годините. Втората ни инициатива, свързана с озеленяването на двора на училището, беше “разкрасителна” и с помощта на цялата ни Слънчева общност за втора поредна година бяха закупени и засадени 200 цъфнали теменужки. Родителите ЗАЕДНО закупиха растенията, а децата и учителите им ЗАЕДНО ги засадиха! Надяваме се и тази година теменужките да цъфтят през цялата зима и отново да ни радват чааак до края на пролетта!

И не на последно място по важност, а само по време, получихме още един прекрасен подарък, този път от наша учителка, която ни изненада с 2 борчета. Дечицата от нейната предучилищна група (които са едва на 5 и 6 години) с вълнение и любов засадиха иглолистните дръвчета. Надяваме се те да се прихванат и да станат величествени, вековни борове за радост и на бъдещите поколения! Вярваме, че като участват в подобни инициативи, децата ще имат специално отношение към растенията – ще ги обичат повече, ще им се радват повече и ще ги пазят много по-осъзнато! А те, в замяна, ще им се отблагодаряват с по-чист въздух! Според нас, всичко това възпитава у децата не просто добро отношение към природата, а ги кара да се замислят за това колко сме свързани всички – както хората помежду си, така и хора и природата! Защото, както каза един от учителите при засаждането на теменужките: “Дечица, сега вие ставате родители на тези цветенца! Засадете ги с любов и се грижете за тях и помните, че така, както вие, дечицата, имате нужда да получавате любов и грижи от вашите родители, така и растенията имат нужда да получават любов и грижи от всички нас!”