Дарове от влъхвите за Рождество

Ах, какъв декември беше в „Слънчев лъч“ – творчески, красив и топъл, с песни, радост, добрини, с дарове и благородство, мъдрост, светлина, игри! 

За цялото училище, и особено за децата, декември 2021-ва беше незабравим! Заедно направихме много вълнуващи неща, посветени на най-светлия християнски празник – Рождество Христово и вярваме, че чрез тях всички ние станахме малко по-добри и по-човечни. Изпълнихме душите си с положителни чувства и емоции, подхранвани от надеждата за по-добри времена.

Вълшебството на празника започна още в началото на месеца заедно с приготовленията за тържеството на всеки клас, работилниците за изработването на коледната украса, на подаръците, на произведенията за благотворителния базар, изборът на кауза, правенето на добро за другите и за света.

Коледа е може би най-детския измежду християнските празници, защото именно децата са тези, които го приемат с цялата му приказна феерия и вълшебство, а в традициите за празника всичко има своята символика. Затова, тази година, посветихме празничния декември на личното отношение към хората и специалното внимание към природата. Вярваме, че по този начин даваме на децата добър пример за тяхното бъдеще и ги възпитаваме в добродетели.

Започнахме с творчески работилници за сътворяване на Коледната украса за стаите на всеки клас, както и за общите помещения на Слънчевото ни училище. Украсата беше изработена лично от нашите деца от естествени и рециклирани материали. Всички заедно рисувахме, рязахме, лепихме и моделирахме, и си говорихме колко е важно да намалим потреблението на всичко излишно, да рециклираме всичко възможно и да пазим природата по-чиста. Накрая си направихме конкурс за „Най-красива Коледна украса“, като всеки клас получи грамота за своя индивидуален принос.

При нас ДоброТворчеството е традиция и за Коледа всяка година правим нещо добро. Този декември децата избраха да станат „Закрилници на дивите животни“ като се включиха в кампанията на природозащитната организация WWF. Учениците ни, с помощта на учителите си, изработиха ръчно произведения на изкуството, картички, сувенири, кремове и сапунчета от естествени материали, които предлагаха на Коледния ни благотворителен базар и дариха събраните средства за каузата. Повече за тази и още една благородна инициатива, свързана с подкрепата на възрастните хора от домовете, ще ви разкажем в следващата ни статия.

Разбира се, имаше и Коледно тържество във всеки клас! Още от началото на декември децата с много вълнение започнаха да се готвят за него и в училище, и в къщи. Всеки клас подготви своя уникална артистична програма от песни, танци, стихотворения и театрални постановки. За жалост, родителите не можеха да присъстват лично на празника, затова представленията бяха заснети с камера и споделени онлайн с близките на децата. Пожелаваме си още много хубави емоционални преживявания като тези, но се надяваме да се случват на живо и да бъдат споделени от всички нас в Слънчевата ни общност!

И накрая, но не по значение, в „Слънчев лъч“ през декември 2021-ва имаше много подаръци! Децата, разбира се, свързват Коледа най-вече с подаръците и това е напълно естествено! При нас тази година подаръците бяха поднесени от „ВЛЪХВИТЕ“. Символично, в тази роля влезе г-жа Мария Паева – собственик и управител на училището. Нашата влъхва, на фона на класическа музика, прочете специално създадена за повода сугестопедична приказка, в която се разказва историята за новородения Иисус Христос, Витлеемската звезда и трите влъхви. От приказката децата научиха, че когато мъдреците от Европа, Азия и Африка видели изгрялата нова и най-ярка звезда на небосклона, разбрали, че се е случило нещо велико – раждането на нов цар, който ще бъде „Цар на царете“. Така влъхвите се отправили към Витлеем, за да поднесат своите специални, щедри и символични дарове на Младенеца. Тези дарове – злато, тамян и смирна (миро) били много скъпи за онова време и затова и достойни за цар, като имали и символично значение! В замяна за даровете си, тримата мъдри мъже получили дарбата на вечния живот и възможността да носят подаръци на всички деца по света веднъж годишно. Така влъхвите установили вековната традиция да се разменят подаръци за Коледа.

А при нас, в Слънчевото ни училище, нашата влъхва поднесе на всяко дете специален дар, който също се състоеше от 3 неща – ръчно изработена картичка с мило послание към семейството на детето, ръчно изработено сапунче от натурални материали и полускъпоценния камък – пирит, придружен с информация за неговия произход, символика и употреба. Всичко това, опаковано отново ръчно, с участието на самите деца, вложили много любов и усърдие!

От своя страна, децата си размениха подаръци помежду си и с вълнение поднесоха символични дарове на своите любими учители.

Тържествата завършиха с празнична почерпка, а сърцата на всички ни се изпълниха с любов, радост и вдъхновение. Какъв по-хубав завършек на годината!