Станахме „Закрилници на ДИВИТЕ ЖИВОТНИ“

Нашите деца са прекрасни! Връщат ни вярата в Доброто и ни дават надежда, че ще дойдат по-светли дни! И не, защото времената са по-лесни, а защото самите те, малките ни ученици, носят добрината в себе си, показват състрадание и емпатия с делата си и се отнасят с любов към нуждаещите се!

В ЧОУ „Слънчев лъч“ ДоброТворчеството е традиция и за Коледа всяка година правим нещо добро.

През декември 2021-ва децата ни станаха „Закрилници на дивите животни“ като подкрепиха с ДАРЕНИЕ кампанията на природозащитната организация WWF за опазване на дивите животни в България.

Средствата събрахме чрез общия принос на всички от нашата Слънчева общност. Училището осигури материалите, необходими за творческите работилници. Децата, с помощта на учителите, създадоха прекрасни творения от естествени материали, като вложиха много любов и креативност. А родителите бяха нашите любезни дарители и спомоществователи. За пореден път доказахме, че заедно можем да постигнем много!

През втората половина на декември, всички бяхме посрещани в училището от ентусиазираните ДоброТворци (децата), които предлагаха активно своите произведения на цели ШЕСТ „щанда“. Затруднени бяхме в избора си какво да си купим по-напред – всичко беше толкова красиво – коледните венци, паната, картичките, ангелчетата, елхичките, играчките и сувенирите. Имаше и ръчно правени (отново от децата, разбира се) кремчета, сапунчета и вазелин за устни с етерични масла и изцяло натурални съставки. Всеки клас полагаше максимум усилия да събере повече средства за каузата.

А каузата – тя бе прегърната от нас с готовност, защото осъзнаваме, че сме длъжници на природата. Всички ние сме свързани – хора, животни и растения, но от човеците зависи как ще продължим напред. Ето какво пише на сайта на WWF:

За по-малко от 50 години сме загубили 68% от дивите животни по света.

HTTPS://WWW.SPASETEDIVATAPRIRODA.BG/DIVITE-ZHIVOTNI

Напълно логично и естествено за нас е, че децата от Еко училище „Слънчев лъч“ се включиха именно в тази кампания. При нас още от предучилищна възраст децата имат часове по Еко образование, научават много за природата и изграждат връзка с нея по истински и дълбок начин.

Ентусиазмът и усърдието помогнаха на децата ни да съберат над 1000 лева, които те с радост дариха за каузата и станаха пълноправни “ЗАКРИЛНИЦИ НА ДИВИТЕ ЖИВОТНИ”!

А през януари от WWF получихме изненада, която още повече вдъхнови малчуганите. Всеки клас получи подарък – календар за 2022-ра година със снимки на диви животни плюс талисманите на кампанията – сладки плюшени мечета, които децата прегръщаха, галиха и дори завиваха вечер, за да не изстинат, докато спят.

Вълнението беше голямо, а удовлетворението от направеното добро изпълни сърцата на всички ни с още повече любов!

Освен в тази кампания, учениците от 3-ти и 4-ти клас се включиха и в още една много трогателна кауза, която се казва “Писмо до баба и дядо“. Тя е посветена на възрастните хора в България, които живеят в домове за възрастни и в последните 2 години са изключително самотни и изолирани, заради пандемията. Затова, по случай празниците, нашите дечица с добри сърца решиха да зарадват няколко непознати баби и дядовци, като учениците от 3-ти клас изработиха прекрасни Коледни картички, а децата от 4-ти клас написаха писма.

С тях те изпратиха топлите си и чисти детски послания за Коледа на възрастните хора и така станаха част от една голяма „вълна“ от любов, която се надигна от много кътчета на България. За щастие чрез кампанията късче внимание са получили общо 1093-ма баби и дядовци, настанени в 13 дома за възрастни хора.

Щастливи и горди сме, че и нашите деца се включиха в това благородно начинание и че при нас учат и израстват духовно такива будни и добри деца!

Сега, през февруари 2022-ра, с нови сили, вдъхновение и ентусиазъм, децата творят мартенички и организират отново благотворителен базар, като този път са решили да подкрепят с дарение многодетно семейство от Пловдив в нужда. Сигурни сме, че децата ни ще имат успех и в това начинание, защото знаем, че доброто е „заразно“!

Уверени сме, че каквито и да изберат да станат в бъдеще нашите ученици (лекари, учители, пожарникари или артисти), най-важното е, че ще бъдат ДОБРИ ХОРА!