Награда „Златна мартеница“ за г-жа Мария Паева

Г-жа Мария Паева – собственик и управител на ЧОУ „Слънчев лъч“ бе удостоена с наградата „Златна мартеница“ за успешно женско предприемачество!

На 1-ви март 2022 г. сдружението „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес” връчи за 28-ми пореден път годишните си отличия “Златна мартеница”. Победителите бяха наградени на тържествена церемония в галерията „Виваком Арт Хол“ в София в присъствието на Президента на Република България Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Наградата “Златна мартеница” е учредена от Съюз “Произведено в България”, за да подпомогне съживяването на българските производства и услуги, и повишаването на тяхната конкурентоспособност у нас и на международния пазар. Ежегодният приз е вдъхновен от уникалния български обичай „Закичване с мартеница“ като пожелание за благополучие и здраве.

Тазгодишните статуетки се връчиха в 4 категории:

– за компания, наложила на пазара успешни биопродукти;

– за успешен производител, с постигнати успехи на българския и международните пазари;

– за успешно стартирало предприятие;

– за успешно женско предприемачество.

Напълно заслужено г-жа Мария Паева беше удостоена с приза за успешно женско предприемачество, тъй като през 2001 година тя и съпругът и основават компанията „АВЕ ПРИНТ“ ЕООД, която се развива успешно през годините и до момента. През 2014 година, използвайки добрия си мениджърски опит и следвайки сърцето си, г-жа Паева решава да създаде и развие училище от нов тип за град Пловдив, което да предлага лично отношение към всяко дете, високо качество на образование и нов метод на обучение, базиран на сугестопедията.

Първоначалният повод за създаването на такова различно училище е синът на Мария – Ники Паев, а трудностите през годините г-жа Паева преодолява, благодарение на подкрепата на нейния съпруг – Николай Паев.

Закупуването на земя в подножието на Родопа планина и построяването на специална сграда за училището изисква много средства. Банките масово отказват да отпуснат необходимия кредит за създаването на училището, защото финансирането на такъв тип дейност не е икономически обосновано. Но Мария Паева не се отказва – сърцето и говори, че децата имат нужда от специално и иновативно училище и го създава, с помощта на Първа инвестиционна банка – единствената финансова институция, която и подава ръка и подкрепя този проект. Ето какво споделя г-жа Паева за създаването на „Слънчев лъч“:

„Бизнесът ни в „АВЕ ПРИНТ“ се развиваше добре и аз нямах нищо против печатницата да финансира нашето “училище на бъдещето“ и да го поддържа финансово.Всъщност мисля, че всеки бизнес, който се разгърне и развие достатъчно, трябва да направи нещо добро и значимо за цялото ни обществото! Успешният предприемач може да направи училище, болница, старчески дом или нещо друго в полза на обществото, както някога са правили нашите възрожденци и будители. Според мен, едва в такива случаи, развитието и печалбата придобиват истински смисъл!“

И така, г-жа Паева създава това уникално училище, в което вече 5-та година нашите слънчеви деца учат чрез игра, изкуство и сугестопедия, в близост до природата!

Мария споделя с радост, че към момента почти 80 деца посещават училището, което има общ капацитет за 96 ученика – от предучилищна възраст (5 и 6 годишни) до 7-ми клас включително.

В ЧОУ „Слънчев лъч“ децата получават не само знания, а и възпитание в добродетели, което е истински ценното!

Повече за „Златна мартеница“ и останалите наградени български предприемачи, можете да прочетете на сайта на Съюз „Произведено в България“:

Съюз “Произведено в България” връчи за 28-ма поредна година наградите “Златна мартеница” за принос към бизнеса у нас. Съюз произведено в България