Вълната на доброто расте!

След успешният ни коледен благотворителен базар, чрез който станахме Закрилници на дивите животни, в ЧОУ „Слънчев лъч“ отново се обединихме в подкрепа на добра кауза по случай посрещането на Баба Марта!

Този път единодушно решихме сътворените от нас традиционни български мартеници, наречени за здраве и берекет, да се предлагат на благотворителен базар в подкрепа на семейството на малкия Живко от Пловдив.

Живко е един малък ГОЛЯМ герой, който ни спечели с лъчезарната си усмивка и трогна сърцата ни със своята история. Роден преждевременно в 6-тия месец, малкия юнак се преборва за живота си след 3-месечен престой в кувьоз, но когато е на годинка му поставят диагнозата ДЦП (детска церебрална парализа). Жижко е най-малкото дете в семейството – сега на 10 години, има сестра на 15 и брат на 13, които са ученици в Математическата гимназия, но за жалост преди 6 месеца баща им почива и сега майката се налага да се справя сама с грижите за 3-те си прекрасни дечица.

Животът на семейството е низ от предизвикателства, но те не са сами и много хора с големи сърца се включват да им помагат. Както казва треньорът по футбол, който преди време организира благотворителен турнир в тяхна подкрепа „Това е началото на вълната на доброто“, а ние допълваме: ВЪЛНАТА НА ДОБРОТО РАСТЕ ЧРЕЗ ВСИЧКИ НАС!

След като научихме за съдбата на това пловдивско семейство, цялата ни Слънчева общност единодушно реши да ги подкрепим чрез нашия Първомартенски базар. От плаката, който беше поставен на входа на училището, родителите и посетителите на училището се запознаха лично с благородната ни кауза и бяха поканени да я подкрепят със следния текст:

„ИМА МНОГО МАРТЕНИЧКИ ПО МАГАЗИНИТЕ,
НО НАШИТЕ ТАЗИ ГОДИНА СА СПЕЦИАЛНИ –
ТЕ НОСЯТ ЛЮБОВ И ПОДКРЕПА!“

Всички дечица от училището се включиха с огромно желание, както в изработването на мартеничките, така и в „продаването“ им на базара. Още в средата на месец февруари мострите бяха готови.

Децата, с помощта на техните учители, бяха направили специални табла с моделите на всеки клас и родителите бяха поканени да си избират и поръчват. Така майките и татковците също се включиха в каузата ни и ЗАЕДНО успяхме да съберем от Мартенския ни базар сумата от 2200 лева.

И тъй като „Вълната на доброто“ продължава да расте чрез всички нас, една от нашите майки, която е и нашият любим учител по въздушна йога в училището, Диана Пашалиева, реши да организира поредица от благотворителни йога практики в нейното студио. От посетители, приятели и доброжелатели тя събра още четиристотин лева, към които и екипа на ЧОУ „Слънчев лъч“ добави средства и общата дарена сума за семейството стана 2700 лева. Надяваме се да са им от полза и още много хора да се включат във Вълната на доброто за тях!

Поканихме Жижко и майка му Весела да ни дойдат на гости и те с радост приеха! Детето беше придружено от нея и от дядо си, като ги разведохме из стаите, показахме им двора и столовата, разказахме им за нашите дейности и училищен живот.

Срещата беше много вълнуваща за всички! Децата от Слънчевото ни училище бяха много щастливи да се запознаят с Живко, да му подадат ръка, да си поговорят, да споделят общата си радост, че помагат и да му вдъхнат кураж чрез своята любов и подкрепа!

Случи се нещо много силно емоционално по време на това гостуване – децата от нашия 4-ти клас, които бяха получили най-много мечета от кампанията на WWF за закрила на дивите животни, решиха да подарят на Живко едното от тях и го поканиха отново да им идва на гости. Живко прие подаръка с голямо вълнение и благодарност, а впоследствие разбрахме, че те двамата – дете и мече, са вече неразделни приятели!

По-късно мама Веси сподели с нас, че и тя, и Живко са много приятно впечатлени от ЧОУ „Слънчев лъч“ – и от сградата, двора, обстановката и от цялостното усещане за уют, топлина и подкрепа, които са почувствали при нас. Надяваме се скоро отново да ни гостуват!

За наша голямата радост разбрахме, че Живко е постоянно с мечето, дори, когато спи. Кръстил го е „Слънчев лъч“ и е обяснил на мама Веси, че това мече е много специално! Чрез него той усеща любовта и положителната енергия на децата от училището, които всяка вечер слагат останалите мечета да спят, завиват ги с много любов и ЗАЕДНО СЕ МОЛЯТ ЖИЖКО ДА ОЗДРАВЕЕ!

Какво повече можем да добавим ние към това, освен едно голямо и сърдечно ДА БЪДЕ!!!

По-долу споделяме цялата история на семейството и ако някой желае да ги подкрепи, може да се свърже с мама Веси или да дари средтсва чрез предоставената банкова сметка.

И НЕКА ВЪЛНАТА НА ДОБРОТО ПРОДЪЛЖАВА ДА РАСТЕ ЧРЕЗ ВСИЧКИ НАС!

💗Разказваме ви историята на един малък голям герой – Живко Георгиев, който близките наричат Жижко. Роден е преждевременно в шести месец с екстремно ниското тегло от 900 гр. Първите 3 месеца се бори за живота си в кувьоз. На 1 година му е поставена диагноза – Детска Церебрална Парализа квадрипареза и Корпус калозум. Засегнати са и четирите крайника, поради което е необходимо да се провежда всекидневна терапия, вече повече от 10 години. На 7 годишна възраст са му направени две операции на двете тазобедрени стави (поради луксации и скъсяване на крачето) и са му поставени планки, които по-късно са извадени. Поради бързия растеж, най-вероятно ще се наложи да се извършат последващи операции. Ежедневно Жижко се нуждае от рехабилитация – множество различни поддържащи и укрепващи терапии. Към момента той не може да ходи и е в количка. Умствено е съхранен с леки дефицити. Жижко е ученик вече във втори клас през тази учебна година. Майката, Весела Георгиева, е негов личен асистент (имат експертно ТЕЛК решение – 100 % с чужда помощ) и е неотлъчно до Живко и в училище. Съдбата поставя пред ново изпитание семейство на Жижко, когато преди 6 месеца бащата – Томи Георгиев (който изцяло се е грижел за доходите на семейство) губи живота си от Ковид19. Жижко има кака и батко, които са ученици на МГ “Акад. Кирил Попов” – гр. Пловдив, отличени с множество грамоти и медали за високи постижения в областта на математиката и др. науки.

Нека бъдем съпричастни и подадем ръка в този непосилно тежък момент от живота на това семейство и дарим лъч спокойствие и надежда на малкия голям герой – Жижко и близките му!

Банкова сметка: BG10UBBS88881000245399, BIC КОД: UBBSBGSF

Титуляр: Весела Живкова Георгиева, телефон за връзка: 0888238861

След този разказ е трудно човек да продължи с ежедневните си занимания, без доза тъга да остане в сърцето му… Животът понякога е труден и само, ако вървим заедно, можем да постигнем онова, към което се стремим – благородство, душевен мир и добро сърце….“