Честита, здрава, мирна и благословена учебна година!

Вече 6-та поредна година екипът на ЧОУ „Слънчев лъч“ отваря врати и сърце за едно ново начало. Готови сме за нови начинания и нов смисъл в обучението и образованието, в една различна година – с надежда за израстване и осъзнаване, прегръщайки историята и бъдещето на България!

Тази година, отново, изпълнени с много любов, съпричастност и отдаденост ще се посветим на знанието, науката и историята, откривайки космичното в нейните корени.

Директорката Спаска Иванова и създателката на училището Мария Паева откриха тържеството, а специален гост беше професор Христо Смоленов – един невероятен български учен и общественик.

В последната си книга „Космическите корени на първата цивилизация“, той разкрива пред нас система от знания на повече от 7000 години, свързани със Златното сечение, цифрите на Фибоначи, Черноморската древна цивилизация, потопа в Черно море, понятия като „царски лакът“, както и връзката между Варненското съкровище и Космоса. Чест и привилегия е да запознаем децата с личност, която вдъхновява с примера си.

След речта на проф. Смоленов деца и учители заедно участваха в игри с историческа насоченост.

В първата игра всеки клас подреди пъзел – карта на България, разделена на области, след което децата сами откриха плик с указания и снимки на забележителности, които трябваше да поставят върху картата на България.

Втората игра изискваше отгатване коя е историческата личност, след подадено описание, определяне на епохата и свързване на събитията, както и личността в историческа времева линия.

Последваха въпроси и отговори, свързани с конкретните събития. Учениците показаха завидни знания и умения и се справиха чудесно.

Събитието приключи тържествено с изпяването на химна на България. Всички пяха с ръка на сърце!

А нашето училище обещава да стане радетел на всички български традиции, занаяти и обичаи, да пази и разказва на поколенията истинската история на България – за нашия народ и родина, които със сигурност са част от най-старата цивилизация на света.