Честита, здрава, мирна и благословена да е новата учебна 2022- 2023 година.

Вече 6-та поредна година екипът на ЧОУ „Слънчев лъч“ отваря врати и сърце за едно ново начало. Готови сме за нови начинания и нов смисъл в обучението и образованието, в една различна година – с надежда за израстване и осъзнаване, прегръщайки историята и бъдещето на България!

Тази година, отново, изпълнени с любов, съпричастност и отдаденост ще се посветим на знанието, науката и историята, откривайки космичното в нейните корени.

Директорката Спаска Иванова и създателката на училището Мария Паева откриха тържеството, а специален гост беше професор Христо Смоленов- един невероятен български учен и общественик.

В последната си книга „Космическите корени на първата цивилизация“, той разкрива пред нас система от знания на повече от 7000 години, свързани със Златното сечение, цифрите на Фибоначи , Черноморската древна цивилизация, потопа в Черно море, понятия като „царски лакът“, както и връзката между Варненското съкровище и Космоса. Чест и привилегия е да запознаем децата с личност, която вдъхновява с примера си.

След речта на проф. Смоленов деца и учители заедно участваха в игри с историческа насоченост.

В първата игра всеки клас подреди пъзел –карта на България, разделена на области, след което децата сами откриха плик с указания и снимки на забележителности, които трябвяше да поставят върху картата на България.

Втората игра изискваше отгатване коя е историческата личност, след подадено описание, определяне на епохата и свързване на събитията, както и личността в историческа времева линия.

Последваха въпроси и отговори, свързани с конкретните събития. Учениците показаха завидни знания и умения и се справиха чудесно.

Събитието приключи тържествено с изпяване на химна на България.

А нашето училище обещава да стане радетел на всички български традиции, занаяти и обичаи, да пази и разказва на поколенията истинската история на България- нашата страна, която със сигурност е част от най- старата цивилизация на света.