Екскурзия – Луковит

На 22 септември, по случай празника на независимостта на България, учениците от ЧОУ Слънчев лъч посетиха град Луковит и околностите. Пътешествието ни започна именно от това магично място, защото само по себе си то предлага почти неизброими забележителности, повечето от които оставят незабравими спомени.

Първото ни приключение бе посещението на пещера Проходна, наричана още „Очите на бога“.

Научихме за археологическата значимост на пещерата и епохата на Неолита. Беше впечатляващо!

Потопихме се в кристалите и минералния свят и всяко дете можеше да си избере своя кристал, да обогати знанията си, а желаещите – и личните си колекции.

Видяхме пещерата, където се предполага, че Софроний Врачански е работил в уединение и е написал „Житие и страдание грешного Софрония“. Пленени бяхме от възможността в една от пещерите все още да е скрита част от съкровището на Вълчан Войвода.

Не стигнахме до Провъртеника, но възможността поне визуално да се докоснем до космичните познанията на древните траки, остави в нас усещането за древност и величие.

Местните разказват, че по време на пролетното и есенно равноденствие слънчевият лъч, при изгрев и залез, минава точно през кръглия отвор на скалното образувание.

Бяхме и в приказния свят на комплекс от новопостроени каменни къщи!

В село Ъглен наш водач беше Трифон Трифонов – билкар трето поколение, човек с интересни познания и способности. Пред очите ни той премина дължината на целия мост над река Вит и то по парапета. За неговите необикновени способности вече има няколко предавания.
С него брахме билки, ходихме до пещерата “Дупката”, Скалния мост и скалното образование “Слона”.

На зелена поляна до реката, Симона ни разказа за Луковитското съкровище, за Неолит, за богинята майка и символите на древните траки.

Видяхме бяла лама и една невероятна българска порода бик Мура, селектирана по заявка, да бъде издържливо и оцеляващо на трудни условия животно.

Обядвахме в каменния замък “Симеон Велики” или още ресторант “Родина” и продължихме към Златния парк с плаващата къща.

Там ни чакаше прекрасната Павлина с подготвена работилница за рисуване върху камък с изображение на Богинята Майка.

В рисунките си вплетохме български шевици и знанието за тяхната символика.

Всеки ден бе изпълнен с изобилие от емоции и знания.

В последния ден отидохме в село Руммянцево, на гости на Диана Чавдарова – авторка на книгата „ Една обиколка на земното кълбо“. Тя ни запозна с подробности от пътуването си- как е посетила 11 държави от 5 континента, с 16 самолетни билета и 23 полета, в рамките на 50 дни. Сред държавите са Китай, Тайланд, Камбоджа, Бали, Австралия, САЩ, Мексико, Боливия. Разказа ни впечатляващи случки за странни храни и нетипични селища в някои от страните. Интересно бе да научим как тя преодолява паническия си страх от летене със самолет, за да сбъдне своите мечти и се впуска в приключение, което вдъхновява с примера си.

Тази година ЧОУ „Слънчев лъч“ ще се потопи в древната историята на България и точно затова подбрахме първата ни екскурзия за тази учебната година да е тематично свързана с глобалната тема на училището.