Честит Ден на народните будители!

Тази година училище Слънчев лъч отбеляза празника по случай Деня на народните будители във вълнуваща и емоционална атмосфера. Нашият специален гост Иван Тренев направи този ден незабравим за всички нас – ученици, родители и учители.

Иван Тренев е роден на 17 август 1991 г. в град Стара Загора. Завършва Държавната музикална академия със специалност „Пиано“. Работи като преподавател и журналист в Радио Гама и сайта BNPress. Сценарист е на документалния филм „Ботев отвъд понятното“, като играе Ботев. Като любител историк изследва биографиите на Васил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски и други личности от епохата на Българското възраждане. Взима участие в написването на бележник с колекционерска стойност във връзка с честването на 200 години от рождението на Георги Раковски през април 2021 г.

Децата на Слънчев лъч беседваха с госта ни, като отговаряха на въпроси, свързани с известни личности, дали приноса си за запазване на историята ни, посветили се на просвещенска и будителска дейност.

Като начало учениците обясняваха разпалено Какво означава „будител“? Последваха и други въпроси – Какво е герой? Кои български герои познавате? Какво е геройството на Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски? Кой е Кочо Чистеменски, Георги Раковски? Нашите възпитаници показаха завидни знания относно организиране борбата за освобождението на България, написването на Рибния буквар, създаването на първото класно училище.

Нашите бъдещи будители разказаха още за читалищната дейност в България, за създаването на първото класно училище. Не пропуснахме и Патриарха на българската литература Иван Вазов, както и ролята на Георги Раковски.

Кой се е сражавал на Балкана на връх Вола, Околчица и Милин Камък и за какво се е сражавал? Интересен бе и разговорът за Даскалоливницата – първото частно училище в град Елена.

Срещата ни с госта продължи в приятна творческа атмосфера с изпълнението на различни музикални творби на пиано от страна на нашите талантливи деца.

Гостът ни не само милее за българската история и култура, а и непрестанно работи и твори, за да се разкрива и знае ИСТИНСКАТА история на България! Това е Светло дело на истински съвременен български будител! Поклон!

По повод празника Иван Тренев подари на ЧОУ “Слънчев лъч” и г-жа Мария Паева портрет на Васил Левски. Родителите на децата от първи клас също отправиха мил жест като дариха портрет на Христо Ботев.