Пазители на българската история

Както всяка година по случай Коледните празници и Рождество Христово, в края на 2022-ра в ЧОУ “Слънчев лъч” организирахме Коледен благотворителен базар! И както винаги, децата ни участваха в него с много вълнение и усърдие, вложиха много старание и талант, сърце и душа! И резултатът, както винаги, не закъсня!

Базарът ни винаги е творчески, благотворителен и с Мисия, защото много държим да възпитаваме децата ни в ДоброТворчество, милосърдие, съпричастност и отговорност! И това се случва всяка Коледа, тъй като смятаме, че традициите са нещо много важно – те ни учат на приемственост и добродетели!

Мисията, която училището ни реши да подкрепи тази година е “Да спасим българската история”. Идеята за точно тази кауза дойде след срещата ни с историка Иван Тренев по случай Денят на Народните будители. Още тогава всички ние – деца, учители и родители, се вдъхновихме от светлото дело на този съвременен български будител за опазването и популяризирането на ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ и съвсем естествено решихме да го подкрепим! Иван Тренев разказа в специално видео какво можем да направим за поколенията всички заедно – да спасим ценни книжа и документи, които да останат в България, да се пазят ревностно и да се обнародват чрез специален сайт, на който всички ще могат да ги видят. Тези ценни архиви и исторически документи са част от нашата история, част от нашата автентичност и е много важно да бъдат запазени за идните поколения!

Благотворителният ни Коледен базар продължи две седмици, като всеки ден, след учебните занятия, децата с голямо вълнение сами подготвяха и предлагаха на родителите си своите прекрасни коледни сувенири, украси и картички от естествени материали. Специална помощ на децата оказаха и ръководството на училището, родителите и учителите. Учениците от всеки клас представяха собствените си творенията.

Децата силно се вълнуваха и подходиха изключително креативно към привличането на вниманието към щанда на всеки клас. За да получат колкото се може повече дарения в подкрепа на каузата, някои ученици дори посрещаха родителите си още на двора с импровизирани концерти с коледни песни!

Духът на Коледа витаеше във въздуха и ни помогна ЗАЕДНО да сбъднем поредното Коледно чудо! УСПЯХМЕ ДА СПАСИМ ценни за страната ни архивни документи! Те ще са свидетелство за славната ни история за идните поколения! Чрез тях децата ни ще знаят истината за България и ще се гордеят с родината си!

Публикуваме тук специалното обръщение на г-жа Мария Паева по повод успеха на базара и спасените с наша помощ документи:

„Скъпи родители, учители, деца! Обръщам се към вас с благодарност за проявената отговорност, будност и съпричастност съм каузата ни е “Да спасим българската история”! Миналото на България е нещо, с което не просто можем и трябва да се гордеем! Това е нашата автентичност като народ, ВЕЛИК народ! Това е нашата дълбока същност, нашия път през хилядолетията! Българският народ е древен и мъдър. Тепърва започваме да осъзнаваме колко древен и колко ценен е за цялото човечеството. Ние, българите, имаме важна духовна мисия. За съжаление, в съвремието този факт не е удобен за мнозина и затова сега знаем твърде малко за нас самите. Време е това да се промени!

За щастие ЗАЕДНО можем да помогнем историята да се знае такава, каквато е – истинска, а не изопачена и осквернена, според чужди интереси. Спасяването, доброто съхранение и безвъзмездното споделяне с всички на ценни документи от българската история в днешни дни е въпрос на национална сигурност! Нашата малка по размер държава е уязвима, ако не съхраним и запазим за поколенията ИСТИНАТА! Само тя ще ни направи истински СВОБОДНИ! Затова и цялата година в ЧОУ “Слънчев лъч” е посветена на историята на България. Не случайно открихме учебната година с проф. Христо Смоленов, а Коледния ни базар и Коледното тържество на Слънчевото ни училище посветихме на нашето минало и традиции. Все повече гласове се чуват в подкрепа на действителната ни история, но тези гласове имат нужда от нашата помощ, за да стигнат до бъдещите поколения. Без наличието на документи и артефакти, които доказват Великата ни и хилядолетна история, ние сме изправени пред все по-трудната задача да докажем кои сме и от къде идваме.

Благодаря още веднъж на всички! И най-вече на ДЕЦАТА ни – чрез тях българският дух живее и ще пребъде! Нека българската история се тачи и предава на поколенията такава, каквато е! Без познаване на миналото, няма как да вървим уверено към бъдещето! Истината за нашата история е като пътеводна светлина за нашия народ! Благодаря ви, че се обединихме – родители, учители, деца и съпреживяхме силата на единението! За да ни има и утре! Бог да пази България!“

Един от спасените от нас документи е паспортът на писателя Димитър Талев, в който е записано, че той е БЪЛГАРИН