Голямата сцена и Коледното тържество

В трескава подготовка за Коледното тържество премина последният месец на 2022-ра година в ЧОУ “Слънчев лъч”. Децата се вълнуваха особено много този път, защото им предстоеше изява на истинска Голяма сцена – тази на читалище “Христо Ботев” в Пловдив!

Ежедневно ехтяха песните на момчетата-коледари и техните коледни наричания.

Дълги часове продължаваха репетициите по инструменти под зоркото ръководство на нашите музикални педагози.

Млади бъдещи певци работеха усърдно върху своя репертоар. Извираше музика от всяко кътче на Слънчевото ни училище. В същото време се майсторяха специални декори и костюми за Голямата сцена.

Неусетно, като Коледна върхушка, преминаха няколко седмици, в които освен вълненията покрай подготовката за Голямото тържество, децата ежедневно и активно участваха и в приготовленията на традиционния благотворителен базар. Майсторяха украси, сувенири и лакомства, участваха в украсяването на класните си стаи, а по-малките дечица от предучилищната група и началните класове – имаха и репетиции за своите си “малки” класни тържества!

И ето, че дойде дългоочакваният ден – денят на Голямото Коледно тържество! На Голямата сцена предстоеше да се представят Големите таланти на ЧОУ „Слънчев лъч“. Родители и гости тръпнеха в очакване.

Представлението се развиваше в три действия, майсторски преливащи се едно в друго. В първото бяхме потопени в магията на Христовото рождество.

Заедно с пастирите и влъхвите последвахме пътеводната светлина до тихата кошара някъде във Витлеем, където Мария и Йосиф се радваха на своята рожба и бъдещ Цар!

Във второ действие, сугестопедично прочетената древна легенда (основана на исторически факти за произхода на празника) ни пренесе далеч в миналото – при прабългарските ни корени, сред жреци, канове, Кан Колад и древни светилища.

А в трето действие дойде ред и на сцената с посрещането на Рождество Христово в дома и бита на традиционно българско семейство от близкото минало.

Пресъздадени бяха обичаите, свързани с празничната трапеза, огнището, посрещането на коледарите и отбелязването на този светъл ден по народен обичай – с нечетен брой постни блюда на трапезата, разчупването на питата, наричанията и специалните ритуали за малки и големи!

Последва концертът, в който от тази Голяма сцена, всеки ученик достойно представи наученото досега в часовете по музикални и танцови изкуства.

Изправени пред най-чувствителната публика – родители, учители, баби, дядовци и гости, децата се справиха блестящо! Трогнаха ни и ни вдъхновиха дълбоко!

Целият този манифест на таланта и креативността завърши със съвременни хорeографии, български народни танци и разбира се накрая – със заслужени аплодисменти!

По стара българска традиция имаше и вкусна почерпка, сътворена с много любов в собственото пространство за готвене на училище „Слънчев лъч“.

Накрая си пожелахме Светли и весели празници и се разделихме за цели 10 дни до Новата година.

Изказваме най-искрени благодарности към всички ученици, преподаватели и целия персонал на училището за положения труд, вложеното старание, дарените любов и отдаденост, с които спомогнаха да се случи този незабравим Голям празник! По Коледа наистина стават чудеса!

Благодарим за прекрасните снимки на фотографа Иван Мандевски.