Ученици за пример!

В задушевна и вълнуваща атмосфера премина и януарската ни среща със съвременния български будител Иван Тренев. Както скоро ви разказахме, нашите ученици станаха ПАЗИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ, като подкрепиха каузата за спасяване на ценни за историята на България документи.

Чрез събраните средства от традиционния Коледен благотворителен базар на Еко училище “Слънчев лъч” бяха откупени следните документи: паспортът на Димитър Талев, две писма на Иван Вазов, снимка с посвещение на основателя на УНСС Стефан Бобчев и писмо на Христо Г. Данов.

По време на подробния разказ за всеки един документ, закупен, благодарение на общите усилия на деца, учители и родители от Слънчевото ни училище, г-н Тренев подканваше децата да задават въпроси, свързани с току-що наученото. Срещата се превърна в интересна историческа беседа, в хода на която дори дружно изпяхме любимата на всички ни “Хубава си, моя горо”. Благодарение на това емоционално преживяване вярваме, че е много по-вероятно децата да запомнят кой е авторът на текста на тази велика песен, възхваляващата красотата на България, а именно – Любен Каравелов. Така се учи при нас – с емоция, сърце и душа, чрез вдъхновяващи примери и интересни преживявания!

След това лирично отклонение, господин Тренев обясни на децата защо е важно такива ценни документи, като откупените от нас, да не излизат извън пределите на България и да не попаднат в недоброжелателни ръце. Всеки един подобен документ е парченце от големия пъзел на нашата истинска история и само събирайки ги един по един и обнародвайки ги, ще можем да завещаем на бъдещите поколения истината за нашето славно минало!

Всеки един от документите, в оригинал, опакован и надписан по специален начин, ни беше предоставен за разглеждане от историка. А ние – деца, учители и родители, имахме рядката възможност да ги огледаме отблизо и да получим отговор на всички свои въпроси, свързани с тях.

Първият закупен документ е единствения оригинал на паспорта на Димитър Талев, в който ясно е записано, че той е българин (противно на твърденията на някои историци от съседна Македония).

Следващите откупени документа са две писма. Първото от тях е собственоръчно подписано от видни членове на Съюза на българските писатели като великите Иван Вазов, Елин Пелин, Гео Милев и др. С него те се застъпват пред Българското правителство по онова време, за запазване на живота на публициста, литературен критик и техен съратник Димо Кьорчев, който е бил осъден на смърт.

Второто писмо е написано от Иван Вазов през 1909 година, докато е бил на почивка в Горна баня. То е адресирано до известната българска поетеса и общественик Евгения Марс. В него той се възхищава от великолепието на българската природа с думите: “Вижте празника на дивата природа как красива и божествена е тя”

Тези писма, са част от колекция от общо 20 останали такива в пределите на нашата държава, а всички други са били изкупени от чужди колекционери и вече са изнесени зад граница.

Третият документ представлява рядък фотографски портрет на Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС в София, със собственоръчно написано от него посвещение.

Последният документ, закупен със събраните от децата средства, е писмо на Христо Г. Данов – виден български общественик. Той е бил собственик на печатница във Виена. Благодарение на него, още преди Освобождението, важна литература, свързана с просвещението на българите от онова време, е достигала до килийните училища. Наред с художествената литература, като преводи на Шекспир, руски писатели и поети, Христо Г. Данов печата и революционна литература, а след Освобождението пренася цялата си печатница от Виена в Пловдив. Така нашият град става първия български град с печатница. А първият Пловдивски вестник “Марица” е печатан именно в тази печатница!

“Всички тези ценни документи са спасени от вас, мили дечица! Благодаря ви!”, развълнувано възкликна Иван Тренев. “Не само аз, но и цяла България трябва да ви благодари, защото вие сте първите ученици и ЧОУ „Слънчев лъч“ е първото училище в България, което се заема с такава инициатива, а именно – подпомагане на спасяването на материалното ни културно-историческо наследство! Изключително важно и ценно е това, което направихте вие, благодаря ви и бъдете винаги така будни и отговорни!”

Децата от ЧОУ “Слънчев лъч” получиха специални благодарствени грамоти за родолюбивата си дейност!

Документите, откупени с помощта на ЧОУ „Слънчев лъч“ ще бъдат съхранявани в специално архивохранилище към фондация “История Славнобългарская”, създадено от екипа, с който работи Иван Тренев и реставратори и скоро ще бъдат дигитализирани и обнародвани чрез специален сайт.

За да се знае и помни ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ на България, такава, каквато Е! Да живее България!