Откриваме таланта!

Отново имаме повод за гордост в нашето Слънчево училище! Той е в една сфера, в която работим усилено, а именно – откриването на талантите и развитието на потенциала на всяко едно дете, като изключително много държим на музиката и изкуствата. При нас, още от 5-годишна възраст, децата задължително изучават поне по един музикален инструмент (пиано, ударни или китара) и се занимават с пеене. И резултатите са налице!

Третокласничката Йоана Атанасова се класира на трето място в престижния национален конкурс “Орфееви таланти”. Той се проведе на 3-ти и 4-ти февруари в град Пловдив и бе под патронажа на Министерството на културата. Това е най-големият състезателен конкурс у нас и единственият в България, който обединява музикално, танцово и изобразително изкуство в сферата на класиката и фолклора.

Огромният интерес към конкурса миналата година и явилите се хиляди участници, са наложили необходимостта тази година да бъдат разделени класическите музикални изпълнения и изобразителните изкуства от тези с фолклорна тематика.

В раздел “Музикално и танцово изкуство” попадат категориите:

Народно пеене, Народни инструменти, Танцови състави, Обичаи, Словесен фолклор, Групи за автентичен фолклор, Народни хорове, Народни оркестри и Фолклорни ансамбли.

Нашата Йоанка участва в категория “Народно пеене“ – индивидуални изпълнители, втора възрастова група. Изпяла е песните: “Мома в градинка седеше” и “Ивано, мари Иванке” – и двете от репертоара на Динка Русева.

В надпревара със 62-ма други участника, идващи от три национални музикални училища, фолклорни формации, музикални ансамбли и школи от цялата страна, нашата Йоана е впечатлила журито дотолкова, че освен престижното 3-то място, тя получава покана да учи в Музикалното училище в Пловдив.

Талантът на Йоана е забелязан първо от учителя по музика в ЧОУ “Слънчев лъч” Венцислав Вълчев. Той още миналата година избира репертоара ѝ, подготвя я за конкурса и е до нея във всяка стъпка – от кандидатстването, през етапите на конкурса, до самото награждаване, когато заедно споделят радостта от този незабравим момент.

Успехът на Йоана мотивира г-н Вълчев да подготви и други деца от училище “Слънчев лъч” за предстоящи подобни форуми, а самата Йоана, вече е заявила участие в още няколко конкурса, които ще се проведат тази година.

С много вълнение и радост за постигнатото от Йоана и г-н Вълчев, честитим ѝ на двама им престижната титла и им пожелаваме много успехи във всички бъдещи музикални изяви!