Пожарникари на гости в “Слънчев лъч”

Нашите слънчеви първокласници в момента учат за различните професии и особеностите в изписването на наименованията им – например на шофьор, миньор, монтьор и др.под.

По този повод, през изминалата седмица в ЧОУ “Слънчев лъч” ни гостуваха трима пожарникари от 2-ра РСПБЗН (Втора районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”) – град Пловдив, със своя противопожарен автомобил. Те бяха поканени от нас, за да запознаят на живо децата със своята професия. Тя е много благородна и важна за нашето общество, защото пожарникарите са специално обучени да помагат и да спасяват хора, животни и имущество в тежки ситуации.

Още щом чуха пожарникарската сирена, не само първокласниците, а и останалите ученици от началните класове, се втурнаха да посрещнат гостите. Очите на дечицата светеха от вълнение, усмивките озаряваха лицата им, а някои дори подариха свои рисунки на пожарникарите.

Децата слушаха с нескрит ентусиазъм разказите на пожарникарите за това как при нужда гасят пожари, режат с огромните си хидравлични клещи катастрофирали автомобили, за да извадят хората от тях или спасяват пострадали след наводнения, земетресения, аварии.

От гостите ни научихме, че България е първата държава, която е изпратила екипи от специално обучени пожарникари, които са се притекли на помощ на пострадалите от земетресението в Турция. Нашите спасители са извадили много хора от развалините и така са спасили техния живот! Благодарим им за смелостта и тяхната самоотверженост!

Нашите дечица имаха възможност да се качат в пожарникарския камион, да разгледат неговото оборудване, да видят униформите на пожарникарите, маските и дихателните им апарати и дори да премерят техните каски и специални топлозащитни облекла. Това предизвика още по-голямо вълнение у децата, като накрая те имаха щастието да пипнат пожарникарския шланг и да пръскат с него, като истински пожарникари! Усетиха напора на струята и разбраха колко отговорност, сила и прецизност се изискват за тази професия.

Благодарим на екипа от 2-ра РСПБЗН Пловдив за прекрасните емоции и за запалената искра към професията на пожарникаря в сърцата на децата! Кой знае, може сред слънчевите ни ученици да има и бъдещи техни колеги, спасители или доброволци! Децата най-лесно учат чрез преживяване и личен пример и сме щастливи, че успяхме по такъв прекрасен начин да ги запознаем с тази благородна професия!