150 години безсмъртие

С прочувствено слово, сякаш идващо право от сърцето, учителката на първи клас Соня Къртева откри тържеството по случай 150 години от обесването на Васил Левски.

В двора на ЧОУ „Слънчев лъч“, строени под българското знаме, всички ученици и преподаватели почетохме паметта и подвига на Апостола. Прочетено бе стихотворението „Обесването на Васил Левски“, всички пяхме „Песента за Апостола“ и националния ни химн с ръка на сърцето.

Макар и спонтанно организирано, тържеството ни беше изключително вълнуващо за всички. За нас, възрастните, като възпитатели на слънчевите ни дечица, бе и особено важно. Осъзнаваме честта, дълга и голямата отговорност, които имаме, да предадем на учениците си признателността, дълбокото уважение и любовта към Апостола на свободата, в които ние самите сме били възпитани от нашите родители и учители. За да могат и децата ни на свой ред да носят искрата на патриотизма и осъзнавайки подвига и саможертвата, извършени от тази най-светла личност от нашата история, да бъдат признателни за стореното от Апостола и да се гордеят, че са българи.

Да имат идол и герой като Васил Левски означава да следват светлия му пример. А какво по-хубаво от това, да се посее в сърчицата им духът на смелостта, жертвоготовността, алтруизма и безусловната любов! Надяваме се, че някой ден и те на свой ред ще предадат на идните поколения същите тези устои и ще е живо знанието за Васил Иванов Кунчев – тази безсмъртна Българска Светиня!