Честити 145 години Свобода!

Честити 145 години от Освобождението на България от османско иго!

Нека бъдем свободни тялом и духом! Нека отстояваме свободата си всеки ден, заради нас и нашите деца! Да благодарим на всички знайни и незнайни герои, които са дали живота си за Освобождението ни от вековната тирания! Нека ги помним и славим! За да е жив българския дух и да ни води напред към светли бъднини! Поклон!

В навечерието на 03-ти март 2023 година, в ЧОУ „Слънчев лъч“ отпразнувахме Освобождението на България и подписването на Санстефанския мирен договор с тържествен концерт, в който с много вълнение взеха участие нашите будни дечица.

Г-жа Мария Паева откри тържеството с думите: „Нека носим героите си в сърцата и дишаме свободни! Нека се радваме днес! Да развеем знамената и да си спомним с гордост и признателност делата на нашите предци и историята ни! Да живее България!“

Последваха най-вълнуващите изпълнения на най-българските песни, танци и стихотворения – онези, от които настръхваме и плачем от щастие. Всички присъстващи ученици, до един, застанаха пред Българския трибагреник и знамето, на което със златни букви е изписано „Свобода или смърт“ и пяха, танцуваха, рецитираха от сърце. Накрая, всички заедно, изпяхме и Химна на България.

За край на програмата имаше представяне на портрети на българските революционери и прочитане на важна информация за всеки един от тях, а децата бяха мотивирани да слушат и помнят, защото следваше своеобразна викторина. Всеки ученик си изтегли карта с портрет на български революционер, като трябваше да го разпознае и на гърба на снимката да напише името му. Децата се справиха отлично с тази задача и много ни зарадваха. Празникът ни завърши с вкусна почерпка от нашата кухня, украсена с българското знаме на всяка хапка.

Изключително сме благодарни на Венцислав Вълков – учителят ни по музика, който научи децата от „Слънчев лъч“ на тези вечни родолюбиви песни, възпяващи красотата на родината ни и подвига, извършен от предците ни. Благодарим и на всички класни ръководители, които подготвиха децата за тържеството и разбира се, на учителката ни по народни танци! И не на последно място казваме голямо БЛАГОДАРЯ на нашите слънчеви дечица, които се справиха блестящо на сцената! Чрез емоциите, които преживяхме, честването на 3-ти март се превърна за всички ни в незабравим празник!