Гоооооооооол! И така цели 23 пъти!

С невероятния резултат 23:3 в наша полза завърши първата контролна среща на специално сформирания за целта футболен отбор на училище “Слънчев лъч“.

На 24-ти Февруари, на стадиона в село Първенец, на огромни врати (в сравнение с тези в училище), сборен отбор от 4-ти, 5-ти, 6-ти и 7-ми клас показа истински борбен дух и буквално разгроми противниковия отбор „Спартак“ Първенец, като отбеляза 23 гола!

Идеята за спортното събитие се ражда едва седмица по-рано, когато учителят ни по физическо възпитание и спорт Димитър Филипов в приятелски разговор с треньора на „Спартак“ Първенец, решава да му предложи, „ей, така, за забавление и приятни емоции на децата“, както той сам сподели, да се проведе приятелска среща между двата отбора. Одобрена от ръководството на училището, идеята скоро придобива ясни очертания, като се определя срещата да се проведе в следващия петък и да бъде тип „Футбол 9“ (което означава, че всеки отбор излиза на терен с един вратар и осем полеви играча).

Интересното в случая е, че до този момент ЧОУ „Слънчев лъч“ не е имало отбор по футбол. Въпреки това децата всеки ден в голямото междучасие и след часовете с огромен ентусиазъм се събират да ритат на двора. Оказва се, че измежду тях има няколко момчета, които редовно тренират в различни школи и отбори в Пловдив и таланта им не остава незабелязан за господин Филипов. Именно на тях той разчита да оформят гръбнака на бъдещия отбор, събира ги и им разказва за предоставената им възможност. Следват няколко дни вълнение и трескава подготовка – подбират се останалите играчи и се провеждат няколко тренировки, в които отборът се стикова.

С наближаването на деня на събитието вълнението нараства, мълвата за предстоящата спортна среща вече е плъзнала из цялото училище, всички се вълнуваме за нашия отбор и сме на вълна футбол.

В заветния ден бяха готови и фланелките на отбора, които са ярко жълти и носят логото на училището ни – Слънцето.  Децата пристигат в село Първенец, където са инструктирани от треньора си да се пазят, да играят чисто, да спазват спортсменските принципи на игра и най-вече да се забавляват.

Денят е мрачен и облачен, но непосредствено преди срещата облаците се разпръскват и слънчевите лъчи огряват стадиона. „Сякаш като се съблякохме по екипи и слънцата от фланелките ни огряха цялото игрище“ споделят после децата.

Следват 3 части от по двадесет минути всяка, с почивки помежду им, в които децата на „Слънчев лъч“ показват завидни спортни умения за технично боравене с топката и бързина. Противниковият отбор, сформиран преди цели 3 години и трениращ ежеседмично заедно, явно е подценил нивото на нашите играчи, защото още в първите минути резултатът е открит в наша полза от петокласника Златин Илиев – Зизу (офанзивен халф) и макар скоро изравнен, в последствие буквално става „хандбален“. Капитанът и полузащитник (дефанзивен халф) на нашите, Даниел Кацаров заедно с Антоан Добрев (ляво крило) и Виктор Матов (централен нападател), вкарват повечето от головете в наша полза. Защитниците ни – Иван Пройкин, Боил Стоянов, Стефан Чаушки и Алек Миладинов (сменен в хода на играта с Иво Сталинчев), също се справят чудесно, като допускат много малко от атаките да стигнат въобще до нашата врата, където вратарят Ноан Луиз Бенкер от 5-ти клас, спасява повечето удари към нея.

„Много съм доволен от децата, специално ги похвалих, колко дисциплинирани бяха по време на пътуването до там, докато траеше срещата и след това. Оправдаха и надминаха очакванията ми и приятно изненадаха всички с този нечуван резултат!“, споделя учителят им по физическо и треньор по футбол Митко Филипов. „Надявам се да успеем да организираме и други подобни срещи и със съгласието и благословията на училищната управа и родителите, да продължим да тренираме футбол и да развиваме спортния им дух! Децата показаха, че каквото зависи от тях – те го правят и го могат! А ние ще ги подкрепим!“