22-ри април – Ден на Земята и наш патронен празник!

Тази година Денят на Земята се превърна в един много щастлив за всички ни ден! Отбелязахме го на 21.04.2023 г., петък, който беше неучебен, но присъствен за нас, тъй като Денят на Земята е патронния празник на нашето Еко училище “Слънчев лъч”. За щастие, времето беше хубаво и денят прекарахме главно в зеления двор на училището – на въздух, под слънчевите лъчи, в грижа за Земята. Активностите, които бяхме избрали, за да отбележим този ден подобаващо, го превърнаха в един от най-хубавите ни и щастливи дни в годината!

А защо ли? Ами тук, в училищната ни градина, “берем” щастие направо с шепите (даже с цели колички)! Ние знаем, че заровени в почвата (където живеят естествените антидепресанти Mycobacterium vaccae, които стимулират производството на серотонин и са познати като “бактериите на щастието”) се грижим едновременно и за природата и за това да повишаваме усещането си за щастие! По случай патронния празник на нашето Слънчево училище, пожелаваме и на всички вас да бъдете много, много щастливи – та нали от това зависи и бъдещето на планетата ни!

А знаете ли, че щастието ви влияе пряко върху начина, по който взаимодействате с околната среда?
“Противно на общоприетия мит, че да имаш по много от всичко е равно на щастие, проучванията показват, че щастливите хора купуват по-малко неща и купуването на по-малко неща ги прави по-щастливи. А това е добре и за планетата!

Друг доказан източник на щастие е връзката ни с животните. Независимо дали става дума за лоялен домашен любимец, съседската котка, която идва всяка сутрин, или щъркел , който гнезди в квартала ви, животните винаги вдъхват щастие на хората, които ги съзерцават или взаимодействат с тях и също ни осигуряват пряка връзка с природата.” (earthday.com)

Та така, рецептата е лесна – обикнете Земята и нейните обитатели и ще бъдете щастливи и вие!

Беше наистина чуден ден! Празнувахме Деня на Земята и Слънцето беше с нас! Толкова неща се случиха, че дано успеем да ви направим съпричастни с всичко!

Започнахме с рисуване на табелки от дърво, които сами отрязахме и изшлайфахме, защото вече си имаме дърводелска работилница 🙂. Всяка табелка беше изписана с името на дърво, което сме посадили в двора на училището и беше украсена с боички и пирографи от нашите деца.

Направихме лехи за специален сорт малини, които ще посадим през май. Малините плододават май и юни и началото на септември. Така ще имаме от тези вкусни плодове, когато децата са на училище. Сътворихме и една леха с лавандула. Още 7 плодни и ядкови дървета намериха местата си в училищния двор. Приготвяхме си здравословни сандвичи. Играхме много на баскетбол и на други забавни игри на открито.

При нас беше и един специален гост – Блажка Димитрова. С нея и учителката ни по еко образование и природни науки – Пенка Иванова 20 от нашите ученици преживяха вълнуващо обучение по екология. Блажка Димитрова е създател на първия ресторант с нулев отпадък в България – „Кухнята на Благичка“ и съосновател на сдружение „Нулев отпадък – България“. Тя е част от екип (заедно със Сдружение „Плюшено мече” и Henkel), които подкрепят български училища да развиват свои иновативни, интересни и обществено полезни екологични събития и практики. Нашето прекрасно училище и най-вече нашите забележителни деца показаха много знания и опит в мисията за намаляване на отпадъците и спестяването на природни ресурси. Нашето училище работи по проект, свързан с рециклирането на хартията, която при нас изхвърляме разделно. Децата получиха много положителни емоции, нови знания и подаръци, които да им помогнат да са още по-осъзнати в опазването на природата.

Благодарим за усилията на всяко дете, което с любов помага на Земята и природата!