STEM Проект „Организиране на пътуване в Европа”

На нас може да разчитате, че ще намерим начин да излезем извън стандартите и да вдъхновяваме децата да търсят, изследват, анализират и презентират! Вече четвърта година училището ни организира STEM и STEAM проекти, а интердисциплинарният модел на STEM е добра почва за поглед към света и разширяване на мирогледа. И както виждате, не са ни необходими специални зали за оригиналните ни проекти. Когато имаме желание – можем всичко!

Да организираш пътуване с кола през различни европейски дестинации, да предвидиш всички подробности по настаняване, хранене, пътни такси, горива; да успееш да планираш и посетиш природни, исторически, културни или научни забележителности; да се ориентираш в местните особености на език, култура и традиции; да знаеш как да се измъкнеш от критични ситуации – това са все предизвикателства, които всеки турист, дръзнал да се самоорганизира за пътуване в чужбина, преживява.

Ние, екипът от учители по STEM в ЧОУ “Слънчев лъч”, с огромна смелост и ентусиазъм въвлякохме в такъв проект нашите невръстни ученици. Въпреки че са деца, които често пътуват, този път рязко им вдигнахме нивото и им поставихме амбициозната задача да помислят и организират (разбира се с наша помощ и насоки) няколкодневно пътуване до конкретна дестинация в Европа.  

Седмица 1-ва:

Учениците се разделиха на три отбора и на всеки от тях бе предоставена папка с копие на много касови бележки от минало служебно пътуване на екип от училището (фактури за гориво, фактури за нощувки, пътни такси, винетки, сметки от ресторанти). Всички бележки бяха на съответните езици – български, сръбски, хърватски, словенски, немски. Това бе допълнително предизвикателство. Децата използваха приложение Google Lens, чрез което автоматично превеждаха текстовете. Задачата бе всички бележки да се подредят хронологично по дати, съответно и по населени места. Всеки от отборите получи пътна карта на Европа, на която да начертае своя вариант на маршрута. За oсъществяване на контрол и учителите имахме начертана такава карта, по която отборите да сравнят своите варианти.

Седмици 2-ра и 3-та:

През тези часове децата презентираха  завладяващо своите проучвания. Всички се справиха отлично. Ние, учителите, ги провокирахме и ги накарахме в часа, пред всички, да надградят информацията си, като открият любителски снимки, отзиви и препоръки в мрежата.

Новата задача беше да изберат място за нощувка за определен бюджет и на определено отстояние от забележителността, която представиха в предната си задача.

Седмици 4-та и 5-та:

През тези часове учениците представиха в детайли кои места са избрали за нощувка и защо. Интересно беше как дадоха варианти за придвижване до забележителността, която са представили по-рано. Имаше вариант с коли, пеша, а пък на някои гледката от прозореца на хотелската стая беше поглед към самата забележителност, т.е. имаше само няколко крачки от целта. 

Следващата задача бе за място за хранене.

Седмици 6-та и 7-ма:

Децата с голям ентусиазъм, засилено слюноотделяне и радост разказваха и показваха заведенията за хранене и менютата, които са си избрали. Имаше смях с имената на месните манджи (най-вече немските). Не пропуснаха да проучат и характерните питиета.

Седмица 8-ма:

Ново ниво! На учениците им беше поставена задача да организират истинско пътешествие, но този път в България. Разделихме децата на 3 отбора, като всеки един от тях трябваше да спечели правото си да реализира пътешествието с всички участници.

Седмица 9-та:

Имахме три отбора и три дестинации. Момичетата бързо се обединиха в един отбор и решиха да ни „разходят” в и около прекрасните забележителности на Кърджали. Един от момчешките отбори представи идея за уикенд в и около Стара Загора, а другият кипеше от революционен дух и реши да ни предложи обиколка на Панагюрище, Копривщица, Карлово, Калофер, Сопот. С нетърпение очаквахме да видим къде ще ни „заведат” и трите отбора.

В крайна сметка печелившият отбор се оказа този на момичетата. Тяхната дестинация бе град Кърджали и някои от забележителностите около и в града. И така, с голямо вълнение и ентусиазъм, най-сетне потеглихме на истинско пътешествие!

Първият обект за посещение бяха Каменните гъби на няколко километра от Кърджали. Уникалните образувания силно впечатлиха нашите малки и големи пътешественици. Запознаха се с начина на образуването им и начина, по който се съхраняват, за да се запазят напред във времето.

Веднага след тях посетихме и скалният феномен „Каменната сватба“. Разходката ни се отрази доста ободряващо. Децата не очакваха толкова мащабно скално събитие.

Впечатление им направиха „Булката и младоженецът“ и побързаха да се приближат колкото се може по-близо до тях, за да усетят мащаба им. Получиха информация за броя и вида на сватбарите, както и една легенда, свързана с този скален феномен.

Нощувките бяха организирани в хотел „Кърджали“ – спретнат хотел с изключително любезен персонал. Настанихме се, вечеряхме и се оттеглихме за сън, за да съберем сили за следващите впечатления и емоции.

През втория ден посетихме Историческия музей в Кърджали. Уникалната архитектура на сградата беше първото, което ни впечатли.

Лекцията от служител на музея беше много полезна и научихме много интересни неща, които не открихме в интернет при предварителното ни проучване. Докоснахме се до едни минали времена, оформили облика на съвременната култура по тези земи.

Следващата ни цел беше Художествената галерия „Станка Димитрова“. Там разгледахме уникални експонати на икони, събирани от разрушени храмове, от частни домове и от колекционери в продължение на десетилетия. Колекцията в галерията не може да бъде оценена, защото някои от иконите са уникати без аналог и автор. Знае се само, че периода на произхода им е доста голям и авторите на иконите са както известни за времето си зографи, така и съвсем неизвестни за съвремието ни творци.

След като обядвахме се насочихме към тракийското светилище в Татул. За него се смята, че там е гробницата на Орфей. Светилището е покрито със съвременен покрив, защото е направено от варовик, който лесно се разрушава от природните стихии.

На следващия ден посетихме музеят на тракийската гробница до село Александрово. Гробницата е открита, изследвана и запечатана, за да не се разрушава от времето. Фигурира в списъка на Юнеско за световното културно наследство. В музея са поместени всички данни за нея и дори макет на гробницата в мащаб 1:1, в който може да се влезе. Отново имаше поучителна лекция и изложба на старинни артефакти. Уникално място, създадено с помощта на кралското семейство на Япония.

Времето напредна и се наложи да обърнем гръб на всичката тази красота и да отпътуваме към вкъщи, носейки със себе си всичко преживяно и научено.

Нашите ученици са умни и будни деца, за които е истинска радост и удоволствие да решават сложни задачи, да учат чрез преживяване и да се развиват чрез подобни мултидисциплинарни начинания. Защото в реалния живот предизвикателствата не са разделени на наука, технология, инженерство, математика. Живия живот е пъстра смесица от всичко това, плюс още много! И ние сме щастливи да помагаме на децата си да се развиват “широкоспектърно” чрез нашите STEM и STEAM проекти, а и в ежедневната ни учебна дейност. За нас е чест!

Какво представляват STEM и STEAM проектите можете да научите от статията ни: Какво е STEM и STEAM обучение?

А ето и разказите ни за нашите STEM проект “Кантар” и STEM проект: Карта на съкровищата. Приятно четене!