Зеленият път на коприната

Преди стотици години е имало зелен коридор, свързващ Европа и Азия. Легендата разказва, че една катерица e можела да отиде от Истанбул до Анкара, без да докосне почвата. В днешни дни, “Зеленият път на коприната” е алтернативен начин за пътуване между Азия и Европа, който има положително, а не отрицателно въздействие върху климата, който свързва и подкрепя природозащитници, преподаватели и хора на изкуството по пътя. Това е и едноименният проект, който е създаден от група жители на легендарният град-общност Ауровил в Индия, които по щастливо стечение на обстоятелствата в понеделник ни гостуваха и разказаха за мисията си пред децата от нашето Слънчево училище. Какво по-подходящо място за представяне на един вдъхновяващ и ориентиран към Природата начин на живот от нашето Еко училище!

За нас беше изключително щастие да се докоснем до историите на 5-мата пътешественици и да научим повече за тяхната философия и ежедневие! Във видеото можете да разберете идеята на проекта “Зеленият път на коприната”, а в статията ни по-долу ще ви разкажем за историята на техния град-общност и за нашата среща.

Нашите 5-ма гости живеят в града-общност сред природата в Индия – Ауровил и в момента се придвижват всеки към своята цел в Европа. Те се стремят по пътя да не използват авиотранспорт, защото предпочитат по-щадящи за природата начини, като “забавят” пътуването и вместо да прелетят над “главите на хората”, се срещнат с тях и обменят знания, идеи, изкуство, вдъхновение, семена. Това са личности, които са посветили живота си на идеята, че ние, хората, обединени можем да създаваме гори и да подкрепяме биологичното разнообразие, вместо да ги унищожаваме! И го правят! Те са част от общност, създала гора от нищото в Индия и както казват “Щом тук това се получи, може да стане навсякъде”!

Това е сайта на проекта, от който можете да научите повече за тази зелена идея и нейното реализиране https://www.thegreensilkroad.com

А това са накратко историите на тазгодишните 5-ма пътешественици, които ни бяха на гости: https://www.thegreensilkroad.com/post/gsr-2023-crew-ready-to-go

По време на пътуването си от Азия към Европа по пътя на коприната, нашите герои отседнаха в България само в Пловдив и нашето Слънчево училище беше мястото за среща с бъдещото поколение. За нас е голяма чест и истинска радост, че точно нашата общност бе избрана за този обмен, защото споделяме общи ценности за грижата за природата, свободата на духа и творчеството като начин на живот.

Ето линк към сайта с картата, която проследява в реално време тяхното пътешествие и срещите им с хората и природата: https://www.polarsteps.com/GreenSilkRoad/7174554-gsr-spring-23

снимка – Instagram TheGreenSilkRoad_av

Но нека започнем с малко история за незапознатите: 

Създаването на градчето Ауровил започва като проект през 1968 г., когато млади хора, представляващи 124 държави и всички индийски щати, са поставили шепа пръст от родните си земи в облицована с мрамор урна близо до центъра на Ауровил (щат Пудучери), като жест, символизиращ създаване на град, посветен на човешкото единство и международното разбирателство.

снимка- auroville.org

Ауровил е замислен като универсален град, където мъже и жени от всички страни могат да живеят в мир и прогресивна хармония над всички вероизповедания, всички политически възгледи и всички националности. Целта на Ауровил е да реализира човешкото единство.

Експериментът в Ауровил продължава вече повече от половин век и там в днешни дни има над 3 хиляди заселници. Именно техни представители бяха и нашите гости, които пътувайки по суша, посещават зелени училища и проекти за залесяване.

снимка – auroville.org

“Докато сме на път, събираме и споделяме истории и прозрения за екосистемите, техните обитатели и пазители под формата на снимки, видео, музика, истории и изследвания. Кой знае, някой ден можем дори да съживим древните търговски пътища!” разказват пътешествениците за проекта си.

“В тази епоха на изменение на климата пътуването със самолет вече не е устойчиво. Но ако пътуваме по суша, защо да бързаме през страните по пътя? Може пък пътуването ни да даде сила и импулс за създаването на нещо добро!” 

И наистина, срещата ни с тези пътуващи чудаци, дълго време ще топли сърцата ни, именно със силата на доброто. Те успяха да грабнат вниманието и интереса ни, разказвайки за необикновени и нечувани досега неща. Показаха ни снимки от Ауровил, които сякаш бяха от научнопопулярен филм. От увлекателния им разказ за ежедневието им, начинът им на учене, работа и забавления, които напълно се различават от всичко познато, се потопихме в един прекрасен, алтернативен начин на живот, който малцина от нас са си представяли за възможен. Разбира се, това предизвика редица интересни въпроси от страна на децата, на които пътешествениците с радост отговаряха. 

На изпроводяк гостите ни показаха техника за рисуване на текстил и на следващия ден децата от всеки клас бяха поставени пред предизвикателството да нарисуват по спомен нещото, което най-много ги е впечатлило от представянето на Ауровил. А с тази задача, както е видно, учениците ни се справиха чудесно!