Слънчев лъч на Академия за родители

Щастливи сме, че Слънчевото ни училище стана част от “Академия за родители” в Пловдив и програмата на Фестивал (не)Възможното образование на 20-ти и 21-ви май 2023 г. Събитието се състоя в най-новата в Пловдив и уникална за България зона за изкуство и култура – Plovdiv Stage Park на Младежкия хълм.

Фестивалът адресира трудностите и предизвикателствата, които родителите срещат всеки ден в тази си роля и обедини лекции за родители, практики за бъдещи майки и татковци, детски работилници и извънкласни занимания. Имаше и съобразена с темата търговска зона, кътове за консултации и срещи.

„Ако днес преподаваме така, както сме преподавали вчера, то ние ограбваме нашите деца за утре“. Думите са на американския философ и реформатор в образованието Джон Дюи и бяха мото на програмата на Фестивала (не)Възможното образование, който бе част от Фестивала “Академия за родители”.

“Освен предложенията на Академия за родители, програмата на „(не)Възможното образование“ включва работилници от 6 образователни места в Пловдив, считани за представители на “човеколюбиво образование“. „Става въпрос за места, които се съобразяват с детето, проследяват какви са развитийните му особености, неговите интереси. Търсят начините да не се потуши искрата за учене, която всеки малък човек притежава. Всъщност най-важното в образованието е то да запазва любопитството и желанието за учене, което за децата е вродено“, разказва Нели Керемидчиева, основен двигател на фестивала „(не)Възможното образование“ в статия, която анонсираше програмата на фестивала, от която и ние станахме част. По-долу можете да прочетете цялото интервю по темата с Нели Керемидчиева.

Освен документални филми на тема образование, фестивалът (не)Възможното образование тази година включи и Програма, наречена “Човеколюбиви образователни места в Пловдив”, която включваше занимания за деца, подготвени от пловдивски учебни заведения, известни именно със своето “човеколюбиво образование”. ЧОУ “Слънчев лъч” взе участие именно в тази част от програмата и вярваме, че бяхме поканени да участваме точно, заради нашата философия, основана на любов и сърдечна грижа към децата.

Смеем да твърдим, че сред множеството вдъхновяващи лекции и работилници, представянето на Еко училище “Слънчев лъч ” се открои със своята оригиналност. Посещаемостта на нашия кът беше голяма – много преди обявения час за работилницата ни, върволица от дечица питаха за сензитивното рисуване, което предстоеше да се случи и с интерес поглеждаха към огромните бели платна, четките и боичките. 

Защо избрахме именно такова представяне на училището ни? 

Едно от големите предизвикателства, пред които са изправени педагозите в днешно време, е как да преподават умения за ограмотяване на най-малките и да събудят интереса им към четенето и книжките. Четенето дава на детето нови знания и информация, които могат да събудят интереси в различни сфери, да разширят кръгозора и интелекта му и да стимулират творческото му мислене. Нищо не развива детското въображение така, както книгите. Чрез тях децата могат да посетят различни места и вълшебни светове, да се превъплътят в приказни герои, да преживеят разнообразни ситуации. Това е първата и най-сигурна стъпка към развитие на творческото мислене. Последни разработки на тема „четене“, предполагат, че мултисензорното обучение е един от най-ефективните методи за това. Стимулирайки децата да запомнят историите, посредством включването на мултисензорни практики, четенето се издига до едно ново ниво. Дори малки дейности, които включват множество сетива, могат да помогнат на учениците да използват целия си мозъчен потенциал, докато четат или пишат. В нашата презентация избрахме рисуването като дейност, която да помогне на децата да използват сетивата си и да развиват въображението си. Рисувайки, докато слушат сугестопедично прочетена история от книжка, те запомнят историята по-добре. Изследвания показват, че рисуването по време на слушане оказва пряко влияние върху паметта. Включвайки мултисензорни практики в обучението, ние стимулираме децата да запомнят историите трайно и дълбоко. Чрез този метод те навлизат в един вдъхновяващ паралелен свят, към който могат да се връщат отново и отново в бъдеще! А ние успяваме да “възпитаме” четящи деца. Защото няма деца, които не обичат историите (и творчеството). А книгите са най-необятният свят с истории и приключения. От нас зависи да им ги покажем по вдъхновяващ и въздействащ начин!

Ето и линк към сайта на Академия за родители: https://parentacademy.bg/events/parent_academy_plovdiv/