В памет на Ботев и героите

„… Тоз, който падне в бой за свобода,

той не умира: него жалеят

земя и небе, звяр и природа

и певци песни за него пеят…“

Христо Ботев

Точно в 12 без 5 днес на обяд всички деца и преподаватели от ЧОУ „Слънчев лъч“ се строихме на входа на училището в очакване на сирените в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Сирените зазвучаха, а ние с трепет в сърцата преклонихме глави в знак на почит към загиналите герои за свободата на България!

След това нашите първокласници прочетоха прочуствени слова в памет на Ботев, написани в стихотворна форма от една дванадесетокласничка. Децата много се вълнуваха, изправени пред цялото училище и до знамето на нашата мила майка България.

Сутринта за тях беше преминала в запознаване с живота и делото на големия български революционер и поет. Децата оцветяваха кораба Радецки, писаха части от стихове на Ботев и слушаха в захлас историята за светлия му пример.

Вълнението ни днес беше голямо. Накрая на честването всички заедно запяхме химна на България с ръка на сърцето. Първоначално имахме музикален съпровод, но само няколко секунди по-късно нещо се случи… Тонколоната спря, сякаш нарочно, за да можем да продължим да пеем акапелно, което направи изживяването ни още по-силно… Сълзите напираха, а сърцата се изпълниха с почит и признание към делото на героите!