Природосъобразно градинарство

В ЧОУ “Слънчев лъч” винаги се стремим да създадем у децата чувство на принадлежност и любов към Природата и да посеем зрънцето, от което по-късно ще покълне естественият им стремеж към опазването й. Не случайно се определяме като Еко училище! За нас връзката с Природата е жизненоважна! Тя се изгражда и възпитава чрез личен пример и активни реални действия. Затова и създадохме и поддържаме нашата градина, в която децата практикуват биологично земеделие през цялата година, грижат се за растенията още от семенца и се радват на плодовете на труда си (и даже си ги хапват с голямо удоволствие)!

Израснали в големите градове, днес повечето деца имат трудности дори при разпознаването на различните видове растения и животни. А какво да кажем за уменията за отглеждане на храна по чист и природосъобразен начин?!? Тези знания и умения в съвременните градове стават все по-дефицитни. А същевременно са все по-ценни в контекста на масовата употреба на химикали в конвенционалното земеделие.

“Градските” деца не знаят как се развиват различните селскостопански култури и не умеят да преценяват тясната връзка между география, местоположение, климат, сезони, растения, микроорганизми, почва. Градинарството осигурява кратък път за възстановяване на тази връзка и затова е от голямо значение за нашето Еко училище.

Имайки възможност да играят и учат в самата градина, да са в близост до Природата и Земята в техните “външни класни стаи”, децата ни имат свое собствено опитно поле. В него те сами, чрез приложни модели, могат да извеждат и доказват уроците за взаимодействието човек-природа, интегрирайки учебния процес, чрез забавен и креативен модел, съобразен с нуждите и интересите им в дадената възраст.

Освен здравословните преимущества на работата на открито и придобиването на безценни знания и умения, градинарството осигурява и възможност за смислена работа, развиваща моториката на децата, и разбира се, не на последно място – изключително свежа, питателна и чиста храна.

Изучавайки и прилагайки холистични практики, свързани с отглеждането на Чиста храна, пестейки Природните ресурси с грижа за Майката Земя, децата ни не просто разбират откъде идва храната на масата, но и участват в целия процес – от засяването на семенцето до брането!

Така те се радват и на многото ползи, които градинарството предлага:
То развива у тях чувство на значимост и отговорност – плануват пространството в градината, засяват семената в подходящото време, поставят ги на подходящо място и наблюдават процеса на растеж, като се грижат за растенията с усърдие и любов.

Градинарстването учи и на постоянство – показва им на практика връзката между причината и следствието. Децата сами разбират, че ако не полагат системни грижи (например за поливане), растенията ще загинат!

Градинарстването се грижи и за тяхното самочувствие – постигайки целите, които си поставят в градината, децата повишават своята самооценка и се мотивират да поемат отговорности. С придобиването на умения и опит, те все повече вярват в своите собствени възможности!

И разбира се, не на последно място, грижата за градината дава на децата възможността да си хапват вкусни плодове и зеленчуци, които сами са отгледали! А това им носи още повече радост!

В градината учениците ни могат да пипат и усещат почвата, семената, цветята, да се радват на различните аромати, цветове и текстури. Когато се включат всички сетива, това помага на децата да разберат вълшебството на градинарството, заедно с всичките математически и научни концепции, които вървят ръка за ръка с него. Но със сигурност най-голямата ценност в целия този процес е радостта от съприкосновението с Природата и разпалването на любовта към нея. И разбира се фактът, че децата ни се научават сами да отглеждат вкусна и здравословна храна!