Въздушна йога

В седмицата, когато светът чества Международния ден на йогата (21-ви юни), решихме да ви разкажем за една от извънкласните дейности в ЧОУ “Слънчев лъч”, с която много се гордеем – въздушната йога.

Тази практика има много ползи за децата (и възрастните), както във физически, така и в емоционален аспект. Тя действа тонизиращо на тялото, като същевременно успокоява ума и балансира психиката. Чрез практиката децата придобиват увереност в себе си и преодоляват страховете си.

Въздушната йога подобрява еластичността на мускулите и сухожилията, повишава мускулния тонус. Подпомага разтягането на гръбначния стълб, намалява симптомите на сколиоза и други гръбначни изкривявания. Чрез нея се подобрява стойката, увеличава се гъвкавостта и подвижността на ставите.

Въздушната йога при нас се практикува в салона ни за спортни дейности и е разработена и съобразена с процесите на израстване, нуждите и интересите на децата. Тя им помага да проявяват грижа и любов към тялото и душата си и ги стимулира да изграждат здравословни навици.

Щастливи сме, че много скоро след откриването на училището, г-жа Мария Паева оборудва нашия физкултурен салон с необходимите за практикуване на въздушна йога люлки (хамаци). Едновременно при нас могат да практикуват 9 човека – 8 деца и техния инструктор. Залата ни за йога е винаги пълна, когато се провеждат тези занятия, защото почти всички наши ученици желаят да се включат.

Занятията се провеждат като безопасна и много забавна форма на йога във вид на игра, което я прави едно от любимите занимания на децата. Техен опитен инструктор е Диана Пашалиева. Щастливи сме, че точно Диана води при нас тези занятия вече 5-та година. Тя е не само изключителен професионалист, а и човек с огромно сърце, мила, внимателна, спокойна и отзивчива и децата много я обичат.

Практикуването на въздушна йога e изключително подходящо за деца. За разлика от възрастните, децата са смели, гъвкави и креативни. С нестихващ ентусиазъм те изпробват непознати за тях пози и са готови да усвояват нови и нови знания и умения. Затова и резултатите им при практикуването на йога са толкова добри – както във физически план, така и в емоционален.

Смях и радостни възгласи се чуват от салона, когато децата успяват да изпълнят поредната нова поза във въздуха, а през останалото време цари спокойствие и хармония.

Пожелаваме си още дълги години да сме заедно с нашия любим йога инструктор Диана и нашите дечица да са все така щастливи и здрави, практикувайки въздушна йога с усмивки на лицата!

Честито девето честване на Международния ден на йогата! Бъдете здрави, физически активни, духовно осъзнати и все по-добри!