Първият учебен ден

Историята на едно необикновено тържество

Не сме се стремили първият ни учебен ден да се отличава толкова много от традиционния начин, по който обикновено се чества началото на учебната година, но както със сигурност вече сте забелязали – нашето училище не се вписва в традиционните рамки и необичайното просто си върви с нас.

И все пак, как се появи идеята за тазгодишното тържество?

В последните години, от учебниците по литература бяха премахнати емблематични произведения като „Хубава си, моя горо”, „Вятър ечи, Балкан стене” и „Къде си, вярна, ти, любов народна”. Отпадна и изучаването  на „История славянобългарска” на Отец Паисий Хилендарски и всичко това, както можете да си представите, предизвика сериозна тревожност в екипа ни. Всички бяхме на мнение, че отпадат текстове, които са фундаментални за българското мислене и самосъзнание и бяхме категорични, че не можем да останем безучастни. Затова и решихме да следваме максимата на Ганди “Бъди промяната, която искаш да видиш в света!” и още в ранния септември, тя започна да се наблюдава.

Ангел Каравланов, млад и талантлив родолюбец, изписал десетки български училища, с художествените си произведения и посланията в тях, повдига Българския Дух и Гордост. Благодарение на неговия талант, от фасадата на “Слънчев лъч” започнаха да ни гледат образите на ключови личности от Българската история, като Светите братя Кирил и Методий, Цар Симеон Велики, Георги Сава Раковски, Васил Левски, Боян Мага и великият Кан Авитохол от рода Дуло. 

Под мотото ЗНАЙ СВОЯ РОД И РОДИНА от стената, в красиви цветове, занадничаха буквите от първата ни писменост – Глаголицата и други древни символи и знаци.

Професор Дамян Попхристов с автора на стенописите – художникът Ангел Каравланов

В този дух, за специален гост и лектор на нашето тържество, поканихме професор Дамян Попхристов – един от най-сериозните изследователи на българщината и богомилското учение в наши дни. Основател на „Български център Просветление” – организация, която работи за популяризирането на истините за нашите предци и изконните български духовни ценности, за ролята и мястото на българите в социалните, културните и духовните процеси в Европа от древността до днес. 

Децата, следвайки “карта за съкровища” успяха да открият 8-те скрити свитъка с факти от живота и битието на Богомилите, които бяха прочетени и обяснени от професор Попхристов. 

Той ни разказа за Богомилството, което се е зародило по нашите земи и скоро след това завладяло Европа, като най-чистото християнско учение, което в последствие бива гонено, забранено, наказвано. От него научихме за Боян Мага, най-малкият син на Цар Симеон Велики, който се счита за основател на Богомилското движение. Родено в 10-ти век в покрайнините на тогавашната ни столица Преслав, то се разпростира из цяла Европа, а богомилските принципи стават основа за епохата на Ренесанса – наука, религия, изкуство и философия в едно. Богомилите познавали енергиите на Природата и учели хората, как да живеят чист и свят живот.

Заедно с професор Попхристов, като лектор за празника дойде и Йорданка Хаджийска, дългогодишен педагог, с музикално образование, познавач на сакралните символи в българския обреден хляб. Тя не само ни разказа за знaчeниeтo на хляба в Бългapcĸaтa нapoдoпcиxoлoгия и ĸaтo чacт oт пpaзничния ĸaлeндap нa Бългapинa, но под нейното наблюдение и насоки, децата по класове, заедно с ръководителите си, замесиха специални обредни хлябове.

Разгледани бяха значението и приложението на всеки един от символите за украса в тази традиция. През това време на живия огън в двора, къкреше супичка, приготвена изцяло от био зеленчуците, отгледани в училищните ни градинки. 

Не след дълго ароматът на прясно изпечен хляб събра учениците ни около масите, където те хапнаха сладко от своите си хлябове и от домашната, градинска супичка. 

И така, на 15ти септември Частно Основно Училище “Слънчев лъч” посрещна децата в новия си облик и заживя своята седма година, огласено от детската глъч, бидейки промяната, която искаме да видим в света. На добър час!