Проект за намаляване на хартиените отпадъци в училището

През изминалата учебна година ЧОУ “Слънчев лъч” се включи в конкурс за създаване на проект за екологично и устойчиво развитие на учебната среда.

Нашата идея е родена още през 2019 година, когато, въпреки че системно събирахме разделно отпадъчната хартия от класните стаи, все не намирахме начин да я рециклираме и да я използваме повторно.

Конкурсът на HENKEL България (https://pestiresursi.bg/) за училищни проекти на теми “Устойчиво развитие. По-малко пластмаса. Пестене на ресурси.” ни даде нужната мотивация и подкрепа да реализираме тази мечта. Нещо повече – подкрепени и финансирани от донора, ние се заехме да разпространим тази добра практика и в други училища, ателиета и клубове!

Първата ни  радост беше, когато разбрахме, че сме класирани сред първите 20 училища с максимален брой точки за подадените проекти и при нас ще бъдат проведени обучение и работилница на тема “Устойчиво развитие” със съдействието на Zero Waste България.

Обучението за Нулев отпадък при нас беше проведено от чаровната и енергична Блажка Димитрова. Тя посети нашето училище и сподели с част от учениците ни няколко метода за намаляване на отпадъците, подари специални книжки по темата на децата и те още повече се мотивираха да прилагат наученото в живота си – както в училище, така и в семействата си.

От наша страна беше направена демонстрация как работи „поточната ни линия” за производство на рециклирана хартия от хартиени отпадъци в учебна среда. Това много я впечатли и не след дълго получихме и втората добра новина – училището ни и нашият проект бяха избрани в топ 7 за реализиране и финансиране на одобрените от HENKEL България проекти. https://pestiresursi.bg/approved/ 

Сумата, предоставена ни за реализиране на проекта, бе 1995 лева.

С тези средства, нашето училище закупи професионален нож-гилотина, мощен блендер-миксер, картонени контейнери (100 % рециклирани) за събиране на използваната хартия , тави от 100% рециклирана пластмаса, дървени рамки, мрежа, консумативи за монтаж на мрежата, гъби, подложки и кърпи – материали, необходими за процеса на изработка на рециклираната хартия.

И понеже сме училище, не може без уроци! Изготвихме и споделяме с всички заинтересовани по-долу в настоящата статия ТРИ ПРИМЕРНИ ПЛАНА НА УРОЦИ И ДЕЙНОСТИ, свързани с хартията, за три възрастови групи: детска градина и начален етап (общо), основен и гимназиален етап.

По-долу в настоящата статия, всеки може да открие и РЪКОВОДСТВОТО ЗА ПРАВЕНЕ НА ХАРТИЯ ОТ ХАРТИЯ в домашни или училищни условия. За нас е чест да споделим с всички тези знания и се надяваме все повече деца и младежи да практикуват пестенето на ресурси, повторното им използване и рециклирането!

В подготовката и реализирането на всяка от задачите по проекта участваха и нашите ученици. Те изработваха рамки, слагаха им мрежи, сглобяваха контейнерите, заснеха видео ръководство, направиха свои собствени проекти от произведените рециклирани хартиени листове! Предстои им също така да споделят своя опит и на живо с други деца в училищата, откликнали на желанието ни да разпространяваме тази екологична практика.

Щастливи сме, че при нас учат толкова будни и осъзнати деца! Вдъхват ни надежда за бъдещето!

За да привлечем повече образователни и творчески общности, по проекта е заложено да подарим 20 пълни комплекта за стартиране: кош за събиране на хартия, тава, два комплекта с рамки, попиващи кърпи, семенца за декорация и свободен достъп до ръководството и примерните планове на уроците за направата на рециклирана хартия в нашия сайт. Това означава, че на още поне 20 места някой ще реже, кисне, попива и ще се вълнува от това, че дава нов живот на хартиения си отпадък и освен това пести ресурси. Добро начало, нали?!?

ЛИНК ЗА ПЛАНОВЕТЕ НА УРОЦИТЕ!

https://sun-ray-school.eu/wp-content/uploads/2023/12/Планове_на_уроци_за_-проект_ХАРТИЯ.docx

ЛИНК ЗА РЪКОВОДСТВОТО ЗА ПРАВЕНЕ НА ХАРТИЯ ОТ ХАРТИЯ!

https://sun-ray-school.eu/wp-content/uploads/2023/12/Ръководство_за_ръчно_изработена_хартия.docx

Пълният списък на дарените образователни и творчески институции ще публикуваме през януари 2024 година.

Отново изказваме благодарности на HENKEL България  и техните партньори за традицията да се подпомагат иновативни и екологични училищни инициативи и сме много горди, че бяхме избрани да сме сред тях.