Фестивал на науката

Автор: Васил Терзиев- главен редактор на училищен вестник ,,Ученически глас”

В края на миналия ноември учениците от 5, 6 и 7 клас посетиха първия Пловдивски фестивал на науката, организиран от Фондация “Красива наука”. 

Първата лекция, която посетиха учениците, беше “Принципът на трите Р”, водена от Явор Киряков от Университета за деца. След нея, учениците ни с удоволствие изгледаха филма “Тайните на слоновете в саваната” еп.2, на National Geographic.

След това, децата се запознаха с “Тайните на парата” с Наско Стаменов, пред когото показаха завидни умения по темата “Какво е парата?” и “Виждаме ли я?”, както и разбраха, че има тела, които могат да се задвижват благодарение на парата, като “Парния двигател”. Научиха и как могат да почистят замърсена колбичка с помощта на витамин C. 

Любознайковците ни си направиха “Светофар” от платка с помощта на “Университет за деца”. За тях това занимание беше много интересно, защото научиха много нови неща, като – “Какво е светодиод?” и “Какво е транзистор?”

След цял ден изпълнен със срещи с истински учени – физици, химици, биолози и други, всички деца усвоиха много нови знания и  умения, както и идеи за теми за дискусии в часовете по природни науки в училище. 

И понеже фестивалът беше тридневен, а нашето организирано посещение беше през първият ден, една част от децата, силно впечатлени от формата, участваха заедно със семействата си в събития и през останалите два дни. 

Благодарим на организаторите на фестивала и чакаме с нетърпение и второто му издание догодина.

Автор: Васил Терзиев, 5 -ти клас