Пътешествие в нови микросветове

С децата от 1-ви до 4-ти клас имаме любимо занимание, което е толкова интересно и което отдавна искаме да споделим с вас. За това решихме да ви поканим на едно необикновено пътешествие.

Чудили ли сте се някога, как изглеждат обикновените ежедневни неща под микроскоп? Навсякъде около нас има очарователни микросветове. Всичко, което трябва да направите, е да погледнете отблизо, наистина много отблизо, с микроскоп, за да откриете колко невероятно е всичко. Започваме!

Трохи от кекс + част от гъбичка за миене на чинии

Да погледнеш храната си под микроскоп понякога е колкото любопитно, токова и отблъскващо. В този час учениците наблюдаваха паралелно два обекта, като в началото предполагаха какво е това, а след това получиха малко повече знания защо в структурата на кекса има празни пространства изпълнени с въздух; как се получава това; кой е този процес. Намериха сходни структури между трохата и парчето от гъбичка за миене на чинии. Порасзсъждавахме защо гъбичките за чинии са направени така и какво в тяхната структура помага при използването им от човека.

Кристали захар и сол

В този час учениците наблюдаваха кристали от захар и сол. Разгледаха процеса на производство и на захарта и на солта. Поговорихме и за здравословните дози сол и захар, които всеки един човек е препоръчително да използва. 

Бадем

Солен бадем

Ядките са една много вкусна и полезна храна. Все пак те са семена на растения и в тях са заключени всички необходими вещества нужни на младото растение да се развие, преди да изгради своята коренова система и зелени листа за да се храни само. Говорихме за произхода на бадемите, как е най-полезно да бъдат консумирани.Какво представлява дървото бадем? Кога цъфти и как се отглежда? Говорихме си и за ядковото мляко и за това, че ако го обичаме е най-добре да си го правим сами. 

Ананас

Ананасът под микроскоп изглежда всъщност доста неприятен. Трудно го познаха децата. Разсъждавахме над английското име на този плод. Произхода на растението ананас, как изглежда, къде в света се отглежда най-много, та чак и различни видове ананаси

Оса

Насекомите под микроскоп винаги са били от най-любопитните обекти за наблюдение. Забележителни са всичките им приспособления за живот. Колко са леки, как са оцветени, какъв устен апарат имат в зависимост от това с какво се хранят,как се защитават от неприятели . Какво значи „опасна окраска” и кои животни използват това, без да са изобщо опасни за околните същества.

Следи от пишещи средства

Някой дали е наблюдавал следа от молив, химикал и маркер под микроскоп? Ние да! Оказа се доста любопитно. Установихме, че от голямо значение е самата повърхност, на която се пише. И хартията под микроскоп се оказа интересна. Върнахме се в историята на пишещите средства. Говорихме си за въглените, пещерните рисунки, писането върху керамика, кожа, текстил, стъкло, та чак до съвремените пишещи средства. 

Цвят на джоджен

Наблюдавахме и цвят на джоджен. Нежните синьо-виолетови цветенца силно ни развълнуваха. В този час си поговорихме, за какво използваме тази подправка, която даже може и да е билка. Говорихме и за братовчеда Мента и неговите ползи и приложение.

Замърсена почва

За опазването на почвите от замърсяване си говоеихме много. За следите от човешка дейност и вредите, които нанасяме на природата и как те отново се връщат към нас. Особено много внимание обърнахме на замърсяването на почвата с пластмаса и текстил. Те се разграждат изключително бавно и макар на молекулно ниво, е възможно да попречат на жизнените процеси в организмите, живеещи в почвата и така по хранителната верига.

Entamoeba histolytica

Надникнахме в света на едни от най-малките едноклетъчни същества – бактериите. В този час учениците разгледаха бактерията причинчваща дизентерия и се запознаха с методиката и последователността на изработването на микроскопските препарати от бактерии. Вдигнаха нивото на “чирак-микробиолог”. А за конкретната бактерия, макар и трудно забележима, научиха нейното значение, приложение и цикъл на развитие.

Streptococcus lactis

Като захванахме бактериите, решихме да продължим с една от най-емблематичните за нашата нация – млечната бактерия. Нямахме под ръка lactobacilus bulgaricus, която е млечнокиселата бактерия. Наблюдавахме подобна, но много си говорихме за киселото мляко: за произхода, за технологията на производство, за големите ползи, за световното признание и т.н.

Пръстов отпечатък

Наблюдавахме нещо пре-любопитно и интересно – отпечатък от пръст. Цяла наука се оказа. Разчоплихме в миналото, настоящето и в бъдещите тенденции. Говорихме за това, как се образуват уникалните за всеки човек гънки по кожата на пръстите, и как те са различни дори при еднояйчните близнаци. В следващите часове ще има продължение и всяко дете ще наблюдава собственият си отпечатък.

В галерията по-долу ще видите и някои от другите обекти, които наблюдаваха децата, като същевременно с това се запознаха с интересни факти за всеки един от тях, както и приложението и значението му за нас- хората.

И така, надяваме се пътешествието да ви е харесало! За сега само открехнахме вратата към необятния и удивителен микроскопичен свят, неподозиран до сега за повечето деца. Интересът им беше огромен, което ни вдъхновява да разширим познанията си в тази област и да продължим да откриваме нови светове, чрез науката!